Een 100-dagenfuif zonder sterke dranken

BEVEREN. Burgemeester van de Vijver had n.a.v. de 100-dagenfuif van 11 april een tijdelijke politieverordening ingevoerd. Daarover werd op de jongste gemeenteraad nog even nagepraat. De fuif die de laatste 100 dagen van het secundair onderwijs in het GTI aankondigde, was vorig jaar uit de hand gelopen omdat er té veel sterke drank werd gedronken. Het doelpubliek van de fuif bestaat vooral uit jonge minderjarigen.

 

Bij een andere 100-dagenfuif in februari, moesten nog 3 meisjes van 14 à 15 jaar met de ambulance afgevoerd worden naar de spoedafdeling van het ziekenhuis als gevolg van alcoholintoxicatie. Ze hadden zich begeven op het dodelijk pad van het 'comadrinken'.


Toen had de politie op de fuiflocatie een groot aantal flessen sterke drank aangetroffen. Bij nazicht en controle  bleek dat die aangekocht waren in de nachtwinkels. Daaruit werd het besluit getrokken om bij de 100 dagenfuif van 11 april, de uitbaters van de nachtwinkels het verbod op te legen om sterke alcoholische dranken te verkopen vanaf 19u.

Het comadrinken boezemt de Beverse overheid echt angst in en burgemeester Van de Vijver neemt zeker zijn verantwoordelijkheid op. Ook voor fuiven in Togenblik, levert hij geen vergunning af om sterke drank te schenken. Voor een fuif werd gevraagd om Jägermeister te drinken maar ook hiervoor werd het een negatief antwoord.

Raadslid Ludo De Block (Groen!) wist dat op het GTI de afspraken niet werden nageleefd met bettrekking tot andere leerlingen. Sommigen verkozen huiswaarts te keren omdat het op school niet te doen was. Hij eiste dat heter strenger werd. Schepen Katrien Claus antwoordde dat de directie al gecontacteerd is en er maatregelen zullen genomen worden.

 

Bruno Stevenheydens (Vl. Bel.) vond het wel goed dat de nachtwinkels verkoopsverbod kregen maar betreurde dat men heeft nagelaten om maatregelen te treffen tegen de alcoholverkoop in de automaat van het Viergemeet.  Stevenheydens was op zoek gegaan naar feiten en vond zo dat er reeds scholieren naar het ziekenhuis werden afgevoerd na het leegdrinken van een fles Martini of dergelijke. En die zitten in de automaat.

Op de verkoop van de automaat is geen controle en aan wie verkocht wordt is niet geweten ook al is het verboden dat aan minderjarigen te doen. Volgens Stevenheydens zou die automaat dan ook een alcoholische dranken meer mogen bevatten.


Het Vlaams Belangraadslid kende de feiten. Hij wist dat naast de 3 meisjes op de 100-dagengfuif van februari ook buiten die fuif gedronken wordt. Uit het dossier bleek dat een 25-tal minderjarigen de laatste drie jaar, na alcoholgebruik, naar een ziekenhuis werden afgevoerd. Dát is natuurlijk een ernstig gegeven. Stevenheydens zou wel eens willen weten of de nachtwinkels hier ook verantwoordelijk voor waren.

 

Burgemeester Van de Vijver vond geen enkele reden om te twijfelen dat de nachtwinkels de maatregelen niet zouden opvolgen. Het zou wel kunnen dat meerderjarigen kopen en doorgeven aan de jongeren. Tot Bruno Stevenheydens zei hij dat de automaten geen sterken dranken bevatten. Dat klopt, maar wat dan met Martini, want het raadslid had die drank er toch nog teruggevonden.
"Dat is geen sterke drank.", zei Van de Vijver en minimaliseerde zo het gevaar moest iemand een fles Martini leegdrinken. Volgens Vlaams Belang moet Martini ook verboden worden. De burgemeester beloofde alles nog eens te onderzoeken.

 

In het centrum van Beveren worden de omgeving van de nachtwinkels en de automaten in de gaten gehouden. Jongeren die buiten de schreef lopen, worden met de politiecombi naar hun ouders gebracht en met hen wordt gesproken. In het kader van het comadrinken, worden in de regio wekelijks jongeren naar een ziekenhuis gevoerd.
Voor Vlaams belang blijft het wel de moeite waard om te weten of de nachtwinkels niet té veel sterke drank aan jongeren verkopen. (Rolf Duchamps)