Nieuwe beroepsprocedure ruimtelijke ordening

SINT-GILLIS-WAAS. Vrijdag 25 april zal het gemeentebestuur officieel in kennis gesteld worden wat de gevolgen zijn van het voldoen aan de vijf kwaliteitsvoorwaarden van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening (DRO). Sint-Gillis is amper de negende gemeente in Oost-Vlaanderen die aan de voorwaarden voldoet.

 

Concreet betekent dit dat Sint-Gillis-Waas voor aanvragen van stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsvergunningen ingediend vanaf 1 mei 2008 de in het DRO voorgeschreven nieuwe procedure moet volgen. Deze zal de bouwlustigen, de verkavelaars en belanghebbenden in Sint-Gillis-Waas ten goede komen, want ze resulteert in een vlotte behandeling van hun dossiers.

 

Ook de gemeenten Kruibeke, van in mei 2007, en Stekene, van 1 oktober 2007, mogen al werken volgens de nieuwe procedure. Zij kunnen dus zelfstandig vergunningen afhandelen volgens de procedure van het DRO. Om zelfstandig vergunningen te mogen afhandelen volgens de procedure van het nieuwe decreet ruimtelijke ordening, moet een gemeente eerst voldoen aan vijf voorwaarden. Een gemeente moet eerst beschikken over een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, een gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar, een conform verklaard plannenregister, een vastgesteld vergunningenregister en een register van de onbebouwde percelen.

 

Er zijn in Vlaanderen bijna 30 gemeenten die reeds voldoen aan de 5 voorwaarden. Eerst moeten ze nog aan de Vlaamse Regering (afdeling Stedenbouwkundige Vergunningen) vragen dat deze officieel vaststelt dat de gemeente effectief aan de vijf voorwaarden voldoet. Deze vaststelling wordt door de Vlaamse Regering in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Vanaf de eerste dag van de tweede maand na de publicatie treedt het nieuwe systeem in die gemeente in werking, maar enkel voor de vanaf dan ingediende dossiers.

 

Wat die procedure concreet inhoudt en welke wijzigingen ze allemaal met zich meebrengt voor Sint-Gillis-Waas, wordt vrijdag besproken tijdens een vergadering met de gemeente, provincie en gewest. Om de geleverde prestatie en de positieve gevolgen voor de inwoners van Sint-Gillis-Waas bekend te maken, vindt na afloop van de vergadering een persmoment plaats. (R.D.)

 

 

 

Lees ook:

Burgemeeste Remi Audenaert reikt de eerste bouwvergunning uit aan de familie Blommaert. De tweede vergunning kreeg de famile Van Simaeys uit handen van schepen De Beule.SINT-GILLIS-WAAS. Gisteravond...