Sint-Niklazenaren kunnen terecht bij klantendienst van stad

SINT-NIKLAAS. Het stadsbestuur besteed veel aandacht aan de mening van de inwoners. Wie een suggestieheeft, over iets ontevreden is of een klacht heeft kan dat altijd melden. Verschillende diensten zijn betrokken bij de klachtenbehandeling, afhankelijk van de aard van de melding of klacht.Sinds 1 januari 2004 worden opmerkingen, suggesties en meldingen van bewoners systematisch bijgehouden bij het stadsbestuur. Vroeger was dat de kerntaak van het meldpunt Sint-Niklaas. Op 17 september 2007 nam de nieuwe klantendienst deze opdracht over. 

 

De meldingen uit 2007 werden samengevat in drie categorieën: ernstige milieuklachten (met betrekking tot bedrijven), openbare werken en de andere meldingen. In 2007 kwamen er 2993 meldingen binnen waarvan 11 milieuklachten, 1019 rond openbare werken en 1903 andere klachten. De maand oktober was de drukste meldingmaand met 286 meldingen      
Image

    

Het aantal meldingen is vrij goed verspreid over het jaar, met enkel april en december als uitschieters: in deze maanden werden beduidend minder meldingen geregistreerd. Wanneer we het aantal meldingen in de loop der jaren bekijken, zien we dat de gestage groei zich verder heeft gezet in 2007. Het jaar 2004, toen het meldpunt werd opgestart en daarbij veel promotie gemaakt werd, blijft wel nog steeds het topjaar met 3187 meldingen. In 2005: 2397, in 2006: 2856 en nu in 2007 weer meer met 2933. De participatie van de burger bij de gang van zaken in de stad stijgt.
Die cijfers wijzen naar geregistreerde meldingen maar er zijn er nog wel meer maar dan zijn dan dingen die onmiddellijk kunnen worden opgelost of omdat het eigenlijk om een informatievraag gaat. De niet-geregistreerde contacten worden tot op heden niet systematisch bijgehouden.

De stad noteerde ook hoe de inwoners contact opnemen om iets te melden.

Image
 

 

Het is zo dat het aantal contacten aan het loket stijgt tegenover de vorige jaren. Een betere bekendmaking van de klantendienst aan de bezoekers van het stadhuis was één van de prioriteiten uit 2007. Dit heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Via het kanaal van e-mail vermindert. In een tijd van steeds grotere informatisering is deze tendens niet onbelangrijk. De klantendienst vindt dit een positieve evolutie, omdat ze ook principieel van mening is dat rechtstreeks contact met de klant te verkiezen is boven een onpersoonlijk digitaal contact.
In 2007 viel ook op dat er heel wat minder meldingen op de klantendienst toekomen via een andere dienst. De bevolking kent nu al beter de weg naar de klantendienst zelf, zonder tussenkomst van een andere stadsdienst.
Ook vanwaar de meldingen komen is uitgewerkt:
Image   
    
In 2006 was er een sterk overwicht in de meldingen voor openbare werken. Het aandeel van milieu is in 2007 is blijven stijgen. Maar zoals ion de vorige jaren wordt toch vastgesteld dat de meldingen voornamelijk betrekking hebben op het openbaar domein en dat de vier diensten die de zorg voor het openbaar domein behandelen, meer dan 90 % van het aantal meldingen voor hun rekening nemen. Overigens is het niet zo dat elke melding automatisch tot een werkopdracht leidt want er wordt wel onderzocht of dat wel een noodzaak is.


Opvallend is dat werken door nutsmaatschap¬pijen tot steeds meer meldingen leiden. Er is bij het stadsbestuur al enige tijd een contro¬leur aangesteld, die de werken door nuts-,maat-, -schappijen stelselmatig controleert. Het aantal zou de volgende jaren dus moeten afnemen.

 

Met de behandeling van problemen met betrekking tot de huisvuilophaling (geregistreerd onder trefwoord 'milieu'), verstoppingen in riool - en straatkolken en sluikstorten behandelt de dienst milieu een steeds groter aandeel van de andere meldingen.(Rolf Duchamps)