Oost-Vlaanderen doet mee aan internationaal jaar van de aardappel

Om de aardappel in de klas van A tot Z aan bod te laten komen, kunnen leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs gebruikmaken van lessenpakketten. Deze zijn opgemaakt in opdracht van VLAM. Ze voldoen aan de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen van het onderwijs en zijn in de praktijk getest.
‘t Is natuurlijk ver gekomen mat de aardappel. Vroeger werd in de klas verteld over de 'patatten'. De klas ging begin van het schooljaar op bezoek bij een landbouwer die op het veld aardappelen aan het rooien was. Soms mochten de leerlingen dan helpen aardappelen rapen. Toen ze aardappelen in de handen kregen die groen zagen, werd hen onmiddellijk geleerd dat die niet eetbaar waren. Zelfs giftig. In de klas werden aardappelen geraspt om er dan aardappelbloem, zetmeel uit te halen. 'Patatbloem' of zelfs in het dialect 'Petetbloem', zegden ze dan.
In het ‘jaar van de aardappel’, willen ze deze knol terug in eer herstellen en elke leerkracht van de lagere school kan gratis een pakket 'plant je eigen aardappelen' bestellen. Vele kinderen hebben thuis geen moestuin waar ze de groei van de aardappel kunnen volgen. Daarom wordt de aardappel naar de klas gebracht. Het pakket bestaat uit 10 pootaardappelen en een brochure voor elke leerling. Deze kleurrijke brochure is ontwikkeld in samenwerking met de aardappelindustrie en staat boordevol informatie over de aardappel, en dat alles op kindermaat.

In het kader van het internationale jaar van de aardappel wordt ook een wedstrijd georganiseerd. Deelnemers aan de wedstrijd maken kans op een kookdemo met aardappelen in de school. De wedstrijd loopt van 1 april tot en met 31 mei 2008.
Deelnemen kan door een leuke, originele, grappige, … foto bij een activiteit rond aardappelen in de klas, op te sturen. Dat kan gaan om een knutselles, een taalles, een bedrijfsbezoek. Bij deze foto geeft een leuk begeleidend tekstje, een rijmpje of een verhaaltje meer informatie over de activiteit.
In de loop van de maand juni worden de winnaars gekozen. Drie klassen kunnen genieten van een kookdemo met Seppe Nobels. Deze jonge kok is niet de eerste de beste. In 2005 werd Seppe uitgeroepen tot 'Beste Juniorchef van België'. De kookdemo vindt plaats tijdens de laatste 2 weken van juni.
Een bezoek aan een aardappelbedrijf is voor leerlingen een echte ervaring. Misschien is er iemand op school die thuis een landbouwbedrijf met aardappelteelt heeft of een aardappelhandelaar kent. Indien niet, dan helpt VLAM de scholen graag aan adressen voor een mogelijk bezoek. De leerlingen ontvangen bij een bedrijfsbezoek bovendien een mooie herinnering in de vorm van een aardappelschortje met 3 eenvoudige aardappelreceptjes.
achtergronden
Via het Internationaal Jaar van de Aardappel 2008 willen de Verenigde Naties de rol van de aardappel in het licht van thema's als honger, armoede en leefmilieu onder de aandacht brengen.
Men verwacht dat de wereldbevolking de komende twee decennia nog zal toenemen met gemiddeld meer dan 100 miljoen per jaar. Meer dan 95 percent van deze groei zal plaatsvinden in de ontwikkelingslanden. Het is een uitdaging voor de ganse internationale gemeenschap om voor de huidige en toekomstige generaties de nodige voeding te verzekeren - rekening houdend met de beschikbaarheid van natuurlijke grondstoffen. De aardappel zal een belangrijke rol spelen in de realisatie van deze doelstellingen.
De consumptie van de aardappel gaat terug tot 8000 jaar geleden in het Andesgebergte. Via de Spaanse ontdekkingsreizigers belandde hij in de 16de eeuw in Europa, van waaruit hij zijn wereldwijde veroveringstocht inzette. Vandaag worden aardappelen geteeld in de ganse wereld op een oppervlakte van 195.000 m² landbouwgrond. Met een totale productie van 315 miljoen ton is de aardappel momenteel het 4de belangrijkste gewas ter wereld, na rijst, graan en maïs. Meer dan de helft hiervan werd geoogst in ontwikkelingslanden, waar de aardappelteelt een steile opmars kent.
De aardappel zou een belangrijke component moeten zijn in elke strategie om armen en hongerigen te voeden. Het is een ideaal gewas voor de meeste ontwikkelingsregio's in de wereld: de aardappel verbruikt minder land, groeit sneller en is meer klimaatbestendig dat de meeste andere gewassen. Bovendien is 85 % van de plant eetbaar, tegenover 50 % bij granen.
De mondiale productie van aardappelen is de voorbije 10 jaar toegenomen met een jaargemiddelde van 4,5 %, een veel snellere groei dan de andere belangrijke gewassen. Deze groei vond vooral plaats in ontwikkelingslanden, meer bepaald in Azië. Daar waar het verbruik van aardappelen daalt in Europa, groeide deze in de ontwikkelingslanden van minder dan 10 kg per capita per jaar in 1961 naar bijna 22 kg in 2003. Alles wijst in een verder snelle groei van dit verbruik in de komende jaren. (Rolf Duchamps)