Dag en actieplan tegen racisme Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS. Donderdag en vrijdag staat in het teken van 'Dag tegen Racisme'. In 2007 kwam Sint-Niklaas uitgebreid in beeld op deze speciale dag. Ook dit jaar wil de stad zijn keuze voor een diverse samenleving in de kijker stellen. Er werd gekozen voor een beperktere en meer inhoudelijke invalshoek.

Op 27 augustus 2007 trad Sint-Niklaas toe tot de Europese Coalitie van Steden tegen Racisme. Dit Europees netwerk, onderdeel van een wereldwijd initiatief van de Unesco, wil door een onderlinge uitwisseling en samenwerking de strijd tegen racisme en discriminatie opvoeren, met als uiteindelijk doel alle steden te verenigen die samen een concrete strijd tegen racisme willen voeren.

 

De steden die een intentieverklaring ondertekenen, verbinden zich ertoe een 10-puntenplan op te stellen rond beleidsdomeinen als tewerkstelling, onderwijs, huisvesting, cultuur. De 10 thema’s en hun algemene omschrijving zijn voor alle steden dezelfde, de acties die eraan gekoppeld, worden lokaal ingevuld. Aan de gemeenteraad van 20 maart wordt gevraagd dit 10-puntenplan (als bijlage) vast te stellen. Het college van burgemeester en schepenen zal de 10 punten gefaseerd concretiseren.

 

initiatief van beide academies


De academie van muziek, woord en dans en de academie voor schone kunsten doen reeds jarenlang inspanningen om een publiek aan te trekken uit alle lagen van de bevolking met specifiek uitgewerkte toegankelijkheidsmaatregelen.

 

Op 21 maart willen beide instellingen hun keuze voor een diverse samenleving nog meer in de verf zetten door het het zeildoek te vervangen dat momenteel tegen de gevel hangt van de muziekacademie en een nieuw doek aan te brengen met een gedicht rond verdraagzaamheid. Om de openheid van de muziekacademie verder in de kijker te zetten wordt op vrijdag 21 maart om 20u een volwassenenconcert gebracht in het teken van de dag tegen racisme.
De beide academies scharen zich achter volgende tekst: "Ik ben wie ik ben. Een toeval onbevattelijk
als elk toeval" van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska, winnares van de nobelprijs voor literatuur.

 

Op  20 maart wordt door het stadsbestuur een vormingsnamiddag gepland rond de wetgeving tegen discriminatie, racisme en haatdelicten voor stadsdiensten en andere geïnteresseerden.
De Marokkaanse jongerengroep Hidaya zal op donderdag 20 maart in samenwerking met de dienst samenleving een film presenteren over de eerste generatie migranten: "Mijn verhaal". Dit zal plaatsvinden in de Hogeschool Kaho Sint-Lieven. Hidaya verzorgt een nabespreking en trakteert met hapjes en drank.

 

10 punten-actieplan: gemeenteraad  20 maart

 

Op stedelijk niveau een netwerk uitbouwen voor monitoring van, waakzaamheid voor en samenwerking tegen racisme.

 

De gegevens over racisme en discriminatie (beginnen te) verzamelen, haalbare doelstellingen vastleggen en gemeenschappelijke indicatoren bepalen om het effect van het gemeentelijk beleid in te schatten.

Slachtoffers ondersteunen en bijdragen tot het versterken van hun mogelijkheden om zich te verdedigen tegen racisme en discriminatie.

 

Voorzien in betere informatie voor de burgers over hun rechten en plichten, over bescherming en juridische sporen, en over de straffen op racistische handelingen en gedrag, door een participatieve aanpak, nl. door overleg met dienstverlenende instellingen en hun gebruikers/cliënten.

 

Een gelijkekansenbeleid op gebied van werkgelegenheid mogelijk maken, en diversiteit op de arbeidsmarkt ondersteunen, door de bestaande discretionaire bevoegdheden van de stad uit te oefenen.

 

De stad engageert zich om een werkgever te zijn met aandacht voor gelijke kansen, en een rechtvaardige dienstverlener, en om te investeren in monitoring, vorming en ontwikkeling om dit doel te bereiken.

 

Actief stappen ondernemen om maatregelen tegen discriminatie in de huisvesting in de stad te versterken.

 

Maatregelen versterken tegen discriminatie bij de toegang tot of het genieten van alle vormen van onderwijs; en opvoeding tot wederzijdse verdraagzaamheid, begrip en interculturele dialoog promoten.

 

Een gelijkwaardige vertegenwoordiging verzekeren en promoten van de wijde waaier van culturele expressie en erfgoed van burgers in de culturele programmatie, het collectief geheugen en de publieke ruimte van de stedelijke overheid, en interculturaliteit in het stadsleven bevorderen.

 

Bestaande methodes om met haatmisdrijven en conflicten om te gaan, ondersteunen, of nieuwe methodieken ontwikkelen. (Rolf Duchamps)