Open-VLD Zwijndrecht vraagt maatregelen tegen fietsdiefstallen

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Het is langer geweten dat de gemeente kampt met fietsdiefstallen. Het is gewoonweg een plaag geworden die zich tijdens de klaarlichte dag manifesteert. Omdat Zwijndrecht met de handen in het haar zit wil Open-VLD Zwijndrecht-Burcht zoeken naar een oplossing voor dit tergende probleem. Bewakingscamera’s zouden een oplossing kunnen bieden.

 

"Fietsendieven uit het centrum van Antwerpen komen met het openbaar vervoer naar hier met als enig doel zoveel mogelijk fietsen buit te maken." aldus Open VLD lid Myriam Hofkens. "Die gestolen fietsen verkopen ze dan later weer door, waardoor het bijna onmogelijk wordt om die nog te traceren."  

 

Deze groene gemeente promoot het gebruik van het openbaar vervoer. Vele jongeren maken hier dan ook handig gebruik van. De meeste studenten gaan met de fiets naar de tram- en bushalten. Deze tweewielers staan dan een hele dag zonder toezicht in de fietsenrekken. "Dit is vragen om problemen." zegt Tabitha Van den Bergh, lid van Jong VLD Zwijndrecht-Burcht. "In deze tijden is het bijna niet meer mogelijk om je fiets gewoon ergens te laten staan, zelfs niet wanneer hij vast hangt met een stevig slot. Dieven vinden altijd wel een manier om deze sloten los te krijgen."

 

Het is dan ook ver gekomen dat de fietsen nu ook al zouden moeten bewaakt worden. Myriam Hofkens daarover:
"De parkeerplaatsen die voorzien zijn om deze voertuigen te parkeren, zijn niet bewaakt en worden dan ook vaak het doelwit van fietsendieven.  Bewakingscamera's worden door ons gemeentebestuur afgedaan als 'schending van de privacy'. Dit lijkt ons geen probleem te zijn wanneer deze opnames enkel door de politiediensten bekeken kunnen worden, ter preventie van deze misdaden. Misschien schrikken deze camera’s de dieven niet af, maar ze kunnen toch een handig hulpmiddel vormen bij het verzamelen van bewijzen of het betrappen van fietsendieven."

 

De gemeente Zwijndrecht probeert wel iets te doen aan deze vorm van onteigening. De politiediensten promoten dan ook het graveren van fietsen. Maar spijtig genoeg is dit niet voldoende. De graveermachines zijn niet aangepast aan de nieuwe fietsenmodellen, waardoor fietsen met platte buizen niet gegraveerd kunnen worden. Ook is het niet zo moeilijk om zo’n gravure weg te vijlen.  

 

"Voorkomen is nog steeds beter als genezen,", zo zegt Myriam, "daarom hebben wij als Open Vld reeds enkele betaalbare en realiseerbare ideeën op papier gezet.  Wij trachten nu om vanuit de oppositie onze ideeën te laten uitvoeren door het bestuur. "

 

Tabitha Van den Bergh voegde er wel aan toe dat het natuurlijk ook iets gaat kosten om fietsendiefstal te voorkomen, maar een nieuwe fiets kopen is en blijft natuurlijk duurder. "En wij betalen liever een klein bedrag om er zeker van te zijn dat je fiets 's avonds nog staat waar je hem gelaten hebt, dan een nieuw voertuig te moeten aanschaffen."

 

We konden in het jaarverslag van 2006 van de gemeente ook niets vinden over de fietsdiefstallen. Trouwens over de politiewerking is, in dat nochtans schitterend jaarverslag, niets te vinden tenzij de algemene gegevens. Anders is dat in het jaarverslag van Beveren waar duidelijke cijfers staan vermeld: er werden in Beveren 494 fietsen gestolen, 43 bromfietsen en … 42 auto’s. (R.D.)