Regenval juli 2007 in Sint-Niklaas erkend als ramp
PROVINCIE/ SINT-NIKLAAS. De provincie heeft de overvloedige regenval van vorig jaar op 20 juli erkend als ramp. Althans toch voor een twaalftal steden of gemeenten. Daar is dan ook Sint-Niklaas bij. Zoals voorzien in de wet op de rampenschade van 12 juli 1976, werden de Oost-Vlaamse gemeenten bevraagd naar de schade op hun grondgebied. Uit 22 gemeenten kwamen, in totaal 333 meldingen van schadegevallen binnen. Het dossier werd vervolgens voor erkenning aan de Minister van Binnenlandse Zaken bezorgd die het, vervolledigd met het advies van het KMI, voor goedkeuring aan de Ministerraad voorlegde.
Op de Ministerraad van 12 oktober 2007 werd de zondvloed van juli erkend als ramp. Deze erkenning is nu in het Belgisch Staatsblad van 12 maart 2008 gepubliceerd.Uiteindelijk werden volgende gemeenten erkend: Aalst, Brakel, Erpe-Mere, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Ninove, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Wichelen, Zottegem.
Maar ook Beveren en Lokeren hadden een aanvraag ingediend maar die werd niet aanvaard omdat er een negatief advies was van het KMI. Het KMI oordeelde dat de weersomstandigheden niet het vereiste uitzonderlijk karakter vertoonden zoals voorzien in de reglementering. Naast Beveren en Lokeren gold het negatief advies ook voor de gemeenten Assenede, , Denderleeuw, Laarne, Lochristi, Oudenaarde, Ronse, Zulte en Zwalm.
Zowel particulieren als rechtspersonen die door deze ramp schade geleden hebben, kunnen een dossier indienen voor het bekomen van een financiële tegemoetkoming. Het dossier moet ingediend worden bij de provinciegouverneur, dienst Rampenfonds, Kalandeberg 1, 9000 Gent. De dossiers moeten ten laatste ingediend worden op 30 juni 2008.
Personen die een aanvraag willen indienen, moeten steeds vooraf contact opnemen met hun verzekering en hun dossier met de nodige bewijsstukken vervolledigen. De formulieren kan men verkrijgen bij de betrokken gemeentebesturen. De gemeenten beschikken over de nodige formulieren en het vademecum voor het indienen van een aanvraag. Bovendien heeft iedere gemeente een ambtenaar aangeduid om de geteisterden te helpen en te begeleiden bij het samenstellen van hun dossier.
De getroffenen kunnen voor meer informatie dus altijd rechtstreeks bij hun gemeente terecht. Het Rampenfonds en de betrokken gemeentebesturen dringen er bij de getroffenen op aan om niet te wachten met het indienen van hun aanvraag tot 30 juni 2008, maar zo spoedig mogelijk hun dossier in te dienen. (R.D.)