Ieder zijn zeg in Zwijndrechtse gemeenteraad
ZWIJNDRECHT. Tijdens de jongste gemeenteraad kwam korpschef Noens een mondelinge toelichting geven bij het zonaal veiligheidsplan 2009-2012. Daarbij zal ook een bevraging horen van de gemeenteraadsleden die tot de sleutelfiguren behoren.
Ronny Dobbeleir (Vlaams Belang) vroeg of in het zonaal veiligheidsplan ook al rekening werd gehouden met de Oosterweelverbinding. Zwijndrecht zal immers daarop moeten inspelen vermits het grondgebied daar is bij betrokken. Maar bleek nu dat de Oosterweelverbinding niet in het veiligheidsplan zit. Het is voor de politie ook nog niet zo duidelijk wat de gevolgen van de aanleg zullen zijn. Het is dus nog werk voor later.
Het mobiliteitsplan van 2000 zal geactualiseerd worden en de Oosterweelverbinding zal er zeker een belangrijk element in zijn. Burgemeester Minnebo keek daarbij ook naar andere aspecten zoals parkeerproblemen, aandacht voor de zwakke weggebruiker, de fietsstructuren die zullen worden aangepakt of hoe de auto andere weggebruikers verdringt.
Raadslid Walter De Wulf (Open vld) Bekeek het veiligheidsplan van de politie ook door een financiële bril en wist dat er een hoog financieel kaartje aan vast zal hangen. Maar het ging hem vooral over de controle daar op. Hij wilde weten of die er is want nergens vond hij daar iets over terug. Korpschef Noens wees naar de actieplannen die uitgevoerd moeten worden in het kader van het Nationaal veiligheidsplan. Hij zei dat de politie elk jaar een toelichting zal komen geven van wat er is gebeurd. Hij stelde voor om dat telkens in april te doen.
De sleutelfiguren die gehoord werden voor het zonaal veiligheidsplan van de lokale politie zijn ook de procureur, de burgemeester, de federale politie Antwerpen, de korpschef en de beleidsmedewerkers waarbij duis ook de gemeenteraadslede. Maar raadslid Bruno Bijl (CD&V) wilde er ook de Huisvestingsmaatschappij bij nemen omdat die toch ook met heel wat mensen in contact staan. Maar dat werd afgewimpeld.
Frans De Gendt (sp.a) van zijn kant was van mening dat er eerst wel eens een gemeentelijke commissie had mogen plaatsvinden alvorens de raadsleden het bundeltje van hun bevraging moesten invullen. Ook voor nog andere punten van de dagorde vond hij dat er gemeentelijke commissies moesten zijn zodat al eens vooraf kon gediscussieerd worden of om bepaalde zaken duidelijk te stellen. Burgemeester Minnebo antwoordde dat elke partij er over van gedachten moest wisselen en bovendien is een veiligheidsplan niet nieuw. Er waren er vroeger ook al.
Maar Frans De Gendt bleef maar hameren op de commissies omdat dan de raadsleden de bundel rond het zonaal veiligheidsplan van de politie, beter zouden kunnen invullen.
parkeren voor personen met handicap
Het gemeentebestuur gaat twee plaatsen waar mensen met een handicap konden parkeren opheffen. Dat zal gebeuren met een plaats in de Sparrenlaan en aan de Antwerpsesteenweg, allebei in Burcht. In de Sparrenlaan was er al sedert 1996 een plaats maar de aanvrager is ondertussen overleden en niemand in de straat kan ze gebruiken. De parkeerplaats staat dus altijd leeg. Gezien de hoge parkeerdruk in de straat zal er dan ook een gewone parkeerplaats van gemaakt worden.
De gehandicaptenparkeerplaats op de Antwerpsesteenweg zal ook omgevormd worden tot een gewone staanplaats. Dat initiatief kwam er nadat is gebleken dat de aanvrager geen geldige parkeerkaart meer heeft. Toen hij een nieuw exemplaar aanvroeg bleek hij niet meer te voldoen aan de verstrengde voorwaarden en hij kreeg er geen meer.
Gemeenteraadslid Frans De Gendt drong aan om die gehandicaptenplaatsen niet weg te doen maar gewoon te laten zodat mensen met een geldige parkeerkaart uit de buurt daar kunnen staan.
Burgemeester Minnebo vond het wel een terechte opmerking maar op de Antwerpsesteenweg zijn er wel drie parkeerplaatsen voor mindervaliden, dicht bij elkaar en daarom dat deze ter hoogte van huisnummer 111 werd opgeheven. "Daar waar weinig parkeerdruk is, zullen die plaatsen wel behouden worden.", zo beloofde Willy Minnebo.
seniorenraad
De gemeentelijke seniorenraad werd de laatste maanden uitgebreid met een aantal waarnemers maar voor de leden van de seniorenraad was hun rol niet altijd duidelijk. Het ging eigenlijk om een onderscheid tussen stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden en waarnemers. De statuten werden nu gewijzigd zodat iedereen weet wat zijn rol is.
Voor raadslid Denise Melis-De Lamper (sp.a) was het wijzigen van de statuten ook aanleiding om er op te wijzen dat er geen commissie was over het seniorenbeleid. Het was al anderhalf jaar geleden dat er één was. Maar schepen Kris Herremans ontkende dat want er was er ooit één van senioren samen met een commissie over sport. Hij beloofde aan Denise Melis-De Lamper wel dat hij er naar de toekomst rekening mee zal houden en als er belangrijke zaken op de rol staan, zal hij de gemeenteraadscommissie voor seniorenbeleid samenroepen.
skateterrein
Het skateterrein dat op de binnengronden van Borinstraat-Fortlaan wordt aangelegd en ruim 142 000 euro zal kosten toestellen inbegrepen, werd door raadslid Walter De Wulf (Open vld)een goed project genoemd maar hij had toch liever gezien dat er iets gedaan werd voor de sociale controle. Het skateterrein kom immers tussen de sporthal en het AC en vlak naast het verlaten voetbalplein en de wippen. "Er wordt nu zoveel geld uitgegeven, waarom dan geen zes palen zetten met verlichting op?", vroeg hij.
extra vuilzakken incontinente mensen
Denise Melis-De Lamper (sp.a) stelde voor dat de gemeente Zwijndrecht twee extra pakken vuilniszakken zou geven aan mensen die zware incontinentieproblemen (onvrijwillig urineverlies en/of ontlasting) hebben. Zij hebben al veel kosten voor de dokter, voor de geneesmiddelen en ook voor incontinentiemateriaal. Bovendien gebruiken ze ook veel huisvuilzakken. Twee pakken extra per jaar zou zeker welkom zijn, vond het raadslid.
Schepen Chris Vermeulen zag daar een probleem en vroeg op welke manier moet bepaald worden wie nu zwaar incontinent is. Het zou bijvoorbeeld kunnen via de mutualiteit maar dan speelt toch de wet op de privacy mee. Als de lijn wordt door getrokken dan kan men ook spreken over de pampers, bij jonge gezinnen. Die stijgen ook in prijs.
Schepen Vermeulen, ook OCMW -voorzitter, wist dat zware incontinentie wel op een tussenkomst van ruim 400 euro kan rekenen van de mutualiteit. Maar extra vuilniszaken uitdelen vond hij moeilijk.
Denise Melis wees er op dat de gemeente Kruibeke dat al twee jaar doet en op een vrij eenvoudige manier. Ze geven gewoon een briefje van de dokter af en ze krijgen de extra vuilzakken. Voor jonge moeders die pampers nodig hebben kon ze geen begrip op brengen. "Want," zei ze,"voor kinderen kiezen we zelf maar voor incontinentie, daar vraagt men niet naar en dat is toch wel een groot verschil."
Schepen Vermeulen vond dat de betrokken mensen ook flanellen luiers kunnen gebruiken. Burgemeester Minnebo had het ook niet zo voor de ziekenfondsen want de acties die zij naar hun leden voeren heeft niets te maken met 'ziekenfonds'. "Ze geven zelfs sponsoring.", zei hij, "En zelfs tussenkomst om een bepaalde auto te kopen." Extra vuilniszakken geven hoort volgens de burgemeester ook niet tot de kerntaken van een gemeente.
Raadslid De Gendt (sp.a) bleef toch aandringen om het voorstel Denise Melis er door te krijgen en dat omdat het toch over geen grote groep ging. Denise Melis-De Lamper bleef ook bij haar standpunt: "We vragen dat omdat de kosten van alles stijgen. We vragen toch niet veel met twee pakken huisvuilzakken?". En ze verwees nog eens naar de gemeente Kruibeke.
Burgemeester Willy Minnebo vond ook dar nog mensen waren die met ongemakken zitten, andere dan incontinentie. Toch beloofde hij contact op te nemen met de gemeente Kruibeke om te weten hoe het daar precies werkt.
parkeerovertreding voor chauffeur gehandicapte
Waaskrant heeft al eerder melding gemaakt van de boete van 50 euro die een man kreeg toen hij zijn gehandicapte vader, die zelf niet meer kon rijden, kwam ophalen aan de huisjes van Houtmere. De zoon parkeerde zich wel verkeerd om de vader die in een rolstoelzit, naar de wagen te brengen. Raadslid Tine Heyrman (Vlaams Belang) bracht dit voorval ter sprake in de gemeenteraad en noemde het een administratieve boet van 50 euro.
Burgemeester Willy Minnebo zette deze misvatting recht want de betrokken man kreeg wel een PV met daaraan de boete gekoppeld. Hij stond namelijk in de verkeerde rijrichting geparkeerd en dat was een overtreding. Maar gemakkelijk is het daar zeker niet omdat het een woonerf is en de plaatsen met 'P' moeten worden ingenomen, in de juiste rijrichting.
Minnebo wil het daar aan Houtmere zeker eens bekijken of er in het woonerf geen plaats kan aangelegd worden voor wagens die gehandicapten vervoeren. Hij wil dat doen samen met de politie en de verkeerscel.
Raads Tine Heyrman vroeg ook om de parkeersituatie aan Houtmere in het gemeentelijk informatieblad te plaatsen. Minnebo tenslotte, zou ook iedereen willen aanraden dat het ophalen van een gehandicapte snel moet gebeuren. " Ge moet snel in -en uitstappen en niet binnen gaan om daar een ‘pateke’ te eten. Dat is de bedoeling niet…"
geboortebos
Door raadslid Denise Melis-De Lamper werd gevraagd om in het geboortebos ook rustbanken te zetten. Mensen die het naastgelegen kerkhof hebben bezocht en wat willen rusten kunnen dat veel gezelliger doen in het geboortebos. Schepen André Van de Vijver wees er op dat het geboortebos nog maar in de eerste fase is afgewerkt. "Als het tweede deel er komt, zullen we zeker rekening houden met zitbanken.", beloofde hij.
steenslag
Ronny Dobbeleir (Vlaams Belang) legde nog eens de vinger in de wonde van de Krijgsbaan, door te wijzen op het vele steenslag die daar op het wegdek terecht komt. Het werd nu wel eens opgeruimd maar toch vroeg het raadslid of de politie meer kon controleren want vrachtwagens rijden er met open laadbak en delen van de lading vliegt er gewoon af. Langs de Krijgsbaan ligt dan ook veel stof. Minnebo was kordaat en vond dat als er iets kan wegwaaien, de laadbak moet afgedekt zijn. Er zouden gerust doelgerichte controles kunnen komen en naast de Krijgsbaan ook o.a. op de Koningin Astridlaan langs de Schelde. (Rolf Duchamps)