OCMW-voorzitter Meeus reageert op SP.a-kritiek rond bouw rusthuis

De sp.a vroeg zich ook af waarom het OCMW geen aanvraagdossier indiende daar waar dat in Tielrode wel gebeurde. Nys wees naar OCMW-voorzitter Ingrid Meeus die volgens hem gezegd had dat de procedure "allemaal te ingewikkeld is en te lang duurt".
Uit dat alles besloot de sp.a: "Ondertussen worden miljoenen euro's aan subsidies door onze neus geboord. De belastingbetaler van Temse moet het geld voor de verbouwingen dan maar ophoesten."
OCMW-voorzitter Ingrid Meeus reageerde gepast op die aanval. Zij gaf dan ook de juiste toedracht van deze subsidiezaak. De beslissing om de verbouwing van De Reiger met eigen middelen te financieren, is een beslissing van vorige legislatuur met name de OCMW-raad van 5 april 2005. De beslissing was gestoeld op het feit dat er toen niet kon gerekend worden dat binnen een redelijke termijn subsidies voor dit project kon bekomen worden.
In 2000 kon het VIPA (subsidiërende overheid) nog rekenen op een eigen budget van 66 miljoen euro. In 2005 was dit budget teruggevallen op 34 miljoen euro. De wachtlijst bij het VIPA was indrukwekkend lang. Er lagen in 2005 voor niet minder dan 195 miljoen euro administratief afgeronde dossiers bij het VIPA. Dit betekende dat het meer dan 7 jaar zou duren om subsidies te verkrijgen.
Maar er is meer: gezien eind 2009 de meerpersoonskamers in rustoorden door de hogere overheid niet meer erkend zullen worden en men in 2005 maar over een termijn van 3,5 jaar meer beschikte om de verbouwing van deze meerpersoonskamers naar éénpersoonskamers te realiseren, had de toenmalige OCMW-raad slechts 2 keuzes : de bouw realiseren met eigen middelen (zonder subsidies) waardoor de verbouwing snel kon starten en zo de continuïteit van 150 rustoordbedden in het rustoord gegarandeerd bleef of: de bouw realiseren met subsidies waardoor er, doordat de bouw niet tijdig gerealiseerd kon worden wegens die wachttijd subsidies van 7 jaar, niet minder dan 16 rustoordresidenten of de 16 bedden uit de meerpersoonkamers, op straat zouden komen te staan.
Voorzitter Meeus: "De keuze van de toenmalige OCMW-raad was dan ook evident: de bouw realiseren met eigen middelen en zo de continuïteit van 150 rustoordbedden in De Reiger verzekeren. De voltallige OCMW-fractie van sp.a Temse waaronder OCMW-raadslid Jo Nijs, die deze en vorige legislatuur namens SPa in de OCMW-raad zetelt, heeft deze wijze van financiering vorige legislatuur mee goedgekeurd. Ook in de raad van 7 februari 2006 werd door sp.a zowel het voorontwerp als de wijze van financiering met eigen middelen nogmaals goedgekeurd." Dat bleek allemaal uit de notulen van het OCMW.
Het definitieve voorontwerp alsook de wijze van financiering met eigen middelen werd door de huidige legislatuur op de raad van 5 juni 2007 eveneens door sp.a eenparig mee goedgekeurd. De aanrekening van diverse diensten aan de rustoordbewoners werd op de raad van 5 februari 2008 door de OCMW-raad eenparig goedgekeurd, dus ook de sp.a.
"Ik begrijp één en ander vanwege sp.a niet heel goed. Kritiek leveren op de uitvoering van een beslissing die je zelf als partij telkenmale mee hebt goedgekeurd, zowel tijdens de vorige legislatuur als de huidige, zijn wel heel lage politieke spelletjes. Als politiek geloofwaardigheid verliest, dan is het wel door dergelijk bochtenwerk.", besloot de OCMW-voorzitter. (Rolf Duchamps)