Voka Antwerpen-Waasland ijvert voor meer vrouwen in bestuursorganen
WAASLAND. Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt, GUBERNA - het Instituut voor Bestuurders - en VOKA bundelen de krachten onder het motto ‘MV United in Bestuursorganen’ om meer vrouwen in bestuursraden te krijgen. Zo wordt er een databank ontwikkeld, een coachingprogramma voor vrouwelijke bestuurders opgestart en starten tien bedrijven met een actieplan voor meer evenwichtige vertegenwoordiging in bestuursraden. Deze acties zijn broodnodig: in Belgische bestuursraden is slechts 5,8% een vrouw. Daarmee scoort België een stuk slechter dan het Europees gemiddelde (11%).
Met het decreet Meer Evenredige Participatie heeft de Vlaamse overheid zichzelf een doelstelling opgelegd: minstens een derde van de bestuursleden in raden van advies, bestuur en beheer van de Vlaamse overheid moeten vrouwen zijn tegen 1 januari 2009. Vandaag is 38% vrouw en is de doelstelling gehaald. Met de lancering van het project “MV United in bestuursorganen” wil Van Brempt ook het bedrijfsleven aanzetten werk te maken van een meer evenwichtige vertegenwoordiging.
Vandaag zetelt in 57% van alle beursgenoteerde bedrijven in België geen enkele vrouw in de Raad van Bestuur. Nochtans toont onderzoek aan dat bedrijven met vrouwen én mannen in bestuursorganen betere resultaten kunnen voorleggen dan bedrijven waar enkel mannen in die organen zitten.
Daarom heeft Minister Kathleen Van Brempt een idee: "Ik wil bedrijven stimuleren om meer vrouwen op te nemen in hun bestuursraden. Dit project kan op mijn steun rekenen omdat het niet draait om vrijblijvende acties, maar wel een pool van mogelijke vrouwelijke bestuurders wil creëren. Zo leunt dit project aan bij de Scandinavische aanpak, waar er veel meer vrouwen in bestuursorganen zitten. Het coachingprogramma ‘Female Future’ dat ik volgende week in Noorwegen bezoek, leidt vrouwen op tot potentiële bestuurders."
Het project MV United in bestuursorganen richt zich tot bedrijven en potentiële vrouwelijke bestuurders. Het project overkoepelt een aantal initiatieven die bestaande barrières moeten verlagen. Bedrijven halen bijvoorbeeld vaak aan dat ze geen geschikte kandidates vinden.
Daarom zal het Instituut voor Bestuurders, GUBERNA een databank ontwikkelen met geïnteresseerde kandidaat-bestuurders waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan vrouwen. Via een eenvoudige zoekfunctie zal een bedrijf voortaan ook op basis van geslacht een selectie kunnen maken. Voor de opmaak van deze databank zal GUBERNA – het Instituut voor Bestuurders een beroep doen op haar uitgebreid ledennetwerk. Bovendien zal GUBERNA vrouwelijke kandidaten opleiden en de nodige (bestuurs)expertise aanreiken met een (jaarlijkse) instapmodule (onder de vorm van een ééndaagse opleiding).
Daarnaast zullen Voka - Kamer van Koophandel Limburg en Antwerpen-Waasland elk 15 vrouwen via coaching begeleiden voor een bestuursmandaat. Zo krijgt elke deelneemster een ervaren bestuurslid als meter of peter.Op basis van goede praktijken bij bedrijven en bijeenkomsten met bedrijven maken de Kamers van Koophandel een concreet stappenplan dat ondernemingen een houvast biedt om meer evenwichtige vertegenwoordiging te bereiken. Tot slot zullen 10 bedrijven worden gezocht die zich willen engageren om een actieplan op te stellen. Na positieve evaluatie van deze tien proefprojecten wordt mogelijk een vervolgproject uitgetekend.
In heel Scandinavië is er geen enkel beursgenoteerd bedrijf waar er geen vrouwen in de Raad van Bestuur zitten. In Noorwegen zitten 38% vrouwen in bestuursorganen. Minister Van Brempt brengt volgende week een werkbezoek aan Noorwegen. In Noorwegen trekt de minister tijd uit om uitgebreid kennis te maken met ‘Female Future’: een opleidings- en coachingsprogramma om vrouwen voor te bereiden op een bestuursmandaat of topfunctie.
Ook Zweden kan goede resultaten voorleggen. Bijna een kwart van alle bestuursleden zijn vrouwen. In Zweden moeten bedrijven bepaalde doelstellingen halen. Halen ze die niet, dan moeten ze kunnen aantonen waar het fout loopt. Dit systeem zorgt ervoor dat problemen snel opgespoord worden en dat overheid kan ingrijpen met bijvoorbeeld extra opleidingsprogramma’s. De Zweedse aanpak sluit het best aan bij het Vlaamse beleid.(R.D.)