Kruibeke kan rekenen op een goed werkende welzijnsschakel

KRUIBEKE.In de gemeente Kruibeke is de Welzijnsschakel actief. Dit is een vereniging van vrijwilligers die samen met mensen in armoede de strijd aangaan tegen armoede en sociale uitsluiting.  Met hun engagement willen ze een antwoord bieden op de groeiende individualisering, vereenzaming, achterstelling en sociale uitsluiting van verschillende groepen in onze samenleving. Sinds ongeveer 2 jaar werkt welzijnsschakel Kruibeke samen met het OCMW van Kruibeke.

 

Maatschappelijke betrokkenheid vormt het uitgangspunt van een Welzijnsschakel.  Die betrokkenheid vetaalt zich in concrete acties die inspelen op lokale noden. Zo kan een Welzijnsschakel mensen ondersteunen in hun relatie met instellingen, diensten of organisatie. Bij deze diensten kunnen collectieve noden gesignaleerd worden en vanuit de ervaring van mensen in armoede, de dialoog aangaan met diverse actoren die impact kunnen hebben op structurele armoedebestrijding.

 

De Welzijnsschakel kan zelf aanvullende diensten opzetten zoals een sociaal restaurant.  Hij kan ook meewerken aan een lokaal welzijnsbeleid via de structurele aanwezigheid in de overlegstructuren. Verder behoort ook tot de mogelijkheden om actief deel te nemen aan armoedecampagnes of -manifestaties of zelf dergelijke momenten organiseren, een groep vormen, mensen met en zonder armoede-ervaring ontmoeten elkaar via huisbezoeken, in een ontmoetings- of buurthuis.Via laagdrempelige activiteiten zoals bv. koken, creatieve ontspanning, leren mensen elkaar kennen en waarderen.

 

Vanuit een Welzijnsschakel organiseren mensen uitstappen, veelal met een culturele inslag zoals museum- of stadbezoek, toneel, film enz. Soms inspireert het groepen om zelf aan de slag te gaan en de ervaringen van armoede te vertalen in een geëngageerde toneelvoorstelling.
Op vlak van vorming organiseren welzijnsschakels vorming naar vrijwilligers die zich inzetten in een lokale groep. In deze vorming leggen ze de klemtoon op participatieve en structurele vormen van armoedebestrijding. Samen met mensen in armoede organiseren groepen soms ook vorming ronde ervaringswereld van mensen in armoede naar lokale organisaties.

 

Welzijnsschakel Kruibeke heeft een nauwe samenwerking met het OCMW. Zij zijn er o.a. lid van het welzijnsplatform Er worden regelmatig uitstappen en ontmoetingsmomenten georganiseerd.  De ontmoetingsmomenten vinden vaak plaats in een van de dorpshuizen van het OCMW.  Welzijnsschakel doet ook aan huistaakbegeleiding. Vrijwilligers ondersteunen de 'babbelmomenten voor anderstaligen'  en één van de vrijwilligers helpt bij de bedeling van de voedselpakketten van de voedselbank binnen het dorpshuis. (Rolf Duchamps)