Kerncentrale Doel heeft nog uitdagingen naar toekomst toe
DOEL.Naar goede gewoonte organiseerde Electrabel Kerncentrale Doel vrijdag haar jaarlijkse persbijeenkomst. Naast een jaaroverzicht van 2007 gaf directeur Jan Trangez ook een beeld van de uitdagingen die de kerncentrale van Doel in de toekomst te wachten staan. Al meermaals werd de sluiting aangekondigd van de oudste reactors maar dat neemt niet weg dat er toch grote investeringen op het programma staan. Het is nog altijd een pertinente vraag hoede toekomst er uit ziet voor de kernenergie. Voor directeur Jan Trangez is dat ook nog een vraagteken maar toch hoopt Electrabel hoopt op een verlengde uitbating. Binnenkort starten hierover gesprekken met de regering.
Een eerste uitdaging richt zich naar het aanwerven en opleiden van nieuwe medewerkers. Electrabel Kerncentrale Doel investeerde in 2007 volop in mensen en installaties. Een 100-tal nieuwe medewerkers vervoegden de rangen en dat nadat twee jaar geleden ook al 177 vacatures ingevuld werden.
In 2008 en 2009 plannen ze nog 140 nieuwe aanwervingen. Een aantal nieuwe medewerkers zullen de plaats innemen van uitstappende collega’s die met pensioen gaan. Een groot deel onder hen zal ingeschakeld worden in het kader van de wereldwijde nucleaire ambities van SUEZ. De kerncentrales van Doel en Tihange fungeren momenteel dus als kweekvijvers voor medewerkers aan toekomstige nucleaire SUEZ-projecten.
Investeren in de installaties is een andere uitdaging. In 2007 investeerde Electrabel 37 miljoen euro in de kerncentrale van Doel. De geplande investeringen voor 2008 bedragen meer dan 70 miljoen euro. In 2009 spreken we over 120 miljoen euro. Een aantal grote projecten zoals de vervanging van de stoomgeneratoren van Doel 1 en de lage druk turbines van Doel 4 zullen de betrouwbaarheid en de veiligheid van de kerncentrales verder permanent blijven garanderen.
In mei 2007 kregen ze in de kerncentrale van Tihange een OSART-team over de vloer. OSART staat voor Operation Safety Review Team. Concreet gaat het hier over een 3 weken durende audit die uitgevoerd werd door het IAEA (International Atomic Energy Agency) op vraag van de Belgische overheid. De resultaten van deze audit in Tihange waren goed of m.a.w. een bevestiging van het professionalisme en de expertise van de collega’s in Tihange. In 2010 staat de kerncentrale van Doel ook een OSART-missie te wachten en dat kan dan bekeken worden als een uitgelezen kans om de Doelse know-how en kennis te tonen.
In het opleidingscentrum Scaldis in Kallo werd recent een nieuwe werfsimulator gebouwd. Hier wordt geleerd hoe moet omgegaan worden met het gegeven 'Kerncentrale' en 'Kernenergie'. Projectleider Koen De Keyser zegt dat iedereen die in de warme zone komt van de kerncentrale in Scaldis verplicht een cursus moet volgen. "Het gaat om de 850 personeelsleden van de kerncentrale zelf maar ook om zo'n 3000 contractanten die werken voor een onderaannemer."
In de simulator wordt een levensechte situatie gecreëerd waarin rollenspel gespeeld wordt. De warme zone wordt zoveel mogelijk nagebootst en zo kan nagegaan worden hoe mensen reageren in bepaalde situaties. De opleiding duurt vier dagen. Wie slaagt, krijgt een certificaat om aan de slag te gaan in de warme zone. Het attest is drie jaar geldig en zal vanaf 1 januari 2009 verplicht worden. Wie dus niet slaagt, vliegt er onverbiddelijk uit. In de Kerncentrale moet iedereen een stukje verantwoordelijkheid dragen.
Directeur Trangez besloot: "We hopen echter ook dat voor 2009 de politiek de knoop doorhakt over de toekomst van de kerncentrale. Wij zijn er alvast klaar voor." (Rolf Duchamps)