Sint-Jan Berchmansschool Rupelmonde krijgt zonnewijzer
RUPELMONDE. Wie een wandeling maakt door Rupelmonde geeft zijn ogen best de kost om te kijken naar de prachtige zonnewijzers die in het dorp te zien zijn. Er staan er al 23. De Zonnewijzerkring van Julien Lyssens heeft al heel wat gerealiseerd maar nu gaat de aandacht toch naar een groep die men zeker niet zou vastmaken aan zonnewijzers: de schooljeugd te beginnen bij de kleuters. Op Witte Donderdag 20 maart zal in de Sint-Jan Berchmansschool aan de Zoete Moederstraat een heuse zonnewijzer in gebruik worden genomen.
Een kleinkind van Julien Lyssens uit de 3de kleuterklas bracht een schoolblad mee naar huis en daarin zal opa iets staan over zonnewijzers. Hoe je zo’n ding moest maken: een stok in de grond en zo… "Maar zo werkt dat niet", lachte Julien, "Als je een zonnewijzer wil maken moet je dat goed doen. Juist." Hij wist dat vanuit de overheid heel wat wordt gedaan om de jeugd meer te leren over de wetenschap.
Hij nam contact op met de school die zeker iets wilden realiseren rond de zonnewijzer. Lyssens, één van de grootste zonnewijzerspecialisten uit Vlaanderen, activeerde het voorstel en de school werd op weg gezet. "Mijn achterliggende gedachte bracht me naar de VSA en Japan waar de kinderen al van jongs af in contact worden gebracht met de wetenschap via zonnewijzers die in de speeltuin staan of zelfs raketten. Ze zien het bewegen en kennen het."
Die idee wilde Julien ook uitwerken om deze kleiner school ook te stimuleren. Ook in Tielt had het GTI een groots werk gemaakt rond zonnewijzers en er op de speelplaats geplaatst. In de Sint-Jan Berchmansschool was het ook de bedoeling iedereen er bij te betrekken. Zo konden de kleinsten bijvoorbeeld de sokkel beschilderen en door er een af te nemen plaat rond te maken, kon elk jaar een klas hem opnieuw schilderen. Ze blijven er bij betrokken tot na het zesde leerjaar. Hoe op de school alles werd uitgewerkt wilde Julien Lyssens niet kwijt maar op Witte Donderdag wordt er wel mee uitgepakt. (Rolf Duchamps)