Kerkfabrieken moeten meerjarenplan opstellen

BEVEREN. Voor het eerst moeten kerkfabrieken een meerjarenplan opstellen. Het geld nu voor de periode 2008 – 2013. In Groot-Beveren zijn er elf kerkfabrieken waarvan drie in centrumgemeente Beveren zelf: Sint-Martinus, O.-L.-Vrouw van Bijstand en Sint Jan Evangelist.

 

De meerjarenplannen moeten aan de gemeenteraad worden voorgelegd en die moet er akte van nemen als de gemeentelijke bijdrage in het budget binnen de grenzen blijft. Is dat zo niet dan is het budget onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad i.p.v. akteneming.

 

De kerkfabrieken moeten vanaf de budgetten 2008, de vroegere begroting, rekening houden met een nieuwe boekhouding waarin onderscheid wordt gemaakt tussen exploitatie en investeringen. De kerkfabrieken hebben regelmatig heel wat werken uit te voeren. In Kieldrecht werden buitenrenovatiewerken uitgevoerd en daar kwamen bovenop nog meerwerken bij kijken. Een nieuwe haan op de toren kostte 1.647 euro, de beelden aan de gevel aan de hoofdinkom restaureren vroeg 1.954 euro en het torenuurwerk vernieuwen was een duurdere zaak want dat was een meerwerk van ruim 11.200 euro.

 

Voor de kerk van Prosperpolder werd een aanbestedingsdossier voorgelegd voor restauratiewerken en de prijs daarvan werd geraamd op 643.000 euro. De gemeente zal het gedeelte dat niet subsidieerbaar is of 70 %, financieren.De werken aan de Sint-Engelbertuskerk omvatten o.a. het geheel of gedeeltelijk vervangen van de dakkapellen, werken aan dak en zolder, vernieuwen van dakgoten en regenafvoer, aanbrengen van voorzetbeglazing en het herloden, herstellen en vernieuwen van buitenschrijnwerk, vervangen en reinigen van de leien, injectiewerken en buitenschilderwerken.

 

De gemeente zal de restauratiewerken ook préfinancieren. Dat bestaat er in dat de gemeente voorlopig het gedeelte van de uitgevoerde werken betaalt waarvoor de kerkfabriek nog geen subsidies ontving vanwege de Vlaamse Gemeenschap en de provincie. Zodra de kerkfabriek die subsidies ontvangt, betaalt ze het 'voorgeschoten' bedrag terug. Maar op deze manier worden wel verwijlinteresten voor de kerkfabriek vermeden. (R.D.)