Sensibilisering rond Noord-Zuid werkt verder

SINT-NIKLAAS. De stad blijft zich inzetten om de bevolking een klare kijk te geven  rond noord - zuid op het vlak van de Fair Trade en ontwikkelingssamenwerking.  In 2007 nam de stad Sint-Niklaas heel wat initiatieven om de inwoners rond noord-zuid te sensibiliseren. Het hoogtepunt werd toen bereikt tijdens Villa Pace, het eerste weekend van september. Op de wereldmarkt in de Castrodreef en het H. Heymanplein ondergingen de bezoekers een informatieve en culinaire wereldreis.

 

Voor het eerst werd een bio- en fairtrade ontbijt geserveerd op het Sint-Nicolaasplein. Niet minder dan 150 vroege vogels deden zich te goed aan (h)eerlijke lekkernijen.

 

Vanaf midden 2007 was ook de trekkergroep FairTradeGemeente actief. Een nieuw opzet is om tegen Sinterklaas 2008 van de stad een 'faire' gemeente te maken. Zowel het bestuur als de inwoners kunnen hun steentje bijdragen. Meer en meer wordt de link met fairtrade gemaakt. Zo kregen de jongeren op de Dag van de Jeugdbewegingen in okltober 2007, fairtradechocomelk aangeboden en de treinreizigers werden verwend met een gratis kop koffie of thee tijdens de Week van de FairTrade, ook al in, oktober 2007.  Deze en nog heel wat andere activiteiten realiseerde de stad in nauwe samenwerking met enkele partners op basis van convenanten. Met Oxfam Wereldwinkels Sint-Niklaas werd een convenant aangegaan voor 8.000 euro


Enkele van de door hen opgenomen engagementen waren:
het stimuleren van aandacht voor ontwikkelingssamenwerking, duurzame ontwikkeling en eerlijke han¬del door de verkoop van fairtradeproducten. Verder het aanbieden van educatieve momenten en rondleidingen in de winkel van Oxfam voor tal van lagere en secundaire Sint-Niklase scholen en het intensief samenwerken met vzw Den Azalee die op dezelfde locatie in de Heistraat gevestigd is. Hierbij staat solidariteit met derde en vierde wereld centraal.

 

Met Beweging in de Stad (BIS) werd een convenant aangegaan voor 11.000 euro.  BIS is een Sint-Niklaas dynamisch samenwerkingsverband tussen jeugdverenigingen, milieu-, noord-zuid- en welzijnsorganisaties. De impact van BIS was vooral zichtbaar tijdens Villa Pace. De organisatie van de wereldmarkt, het inhoudelijk luik van Villa Pace en ‘jeugd op het plein’ mag op hun rekening worden geschreven.

 

Ook met 'NGO Bevrijde Wereld' werd intensief samengewerkt door een convenant van 8.000 euro. Naast een actieve ondersteuning van de stedenband tussen Sint-Niklaas en Tambacounda, werkt deze lokale NGO aan de sensibilisering rond noord - zuidthema’s via de Baobab Wereldklas. Hiermee worden vooral leerlingen en leerkrachten van het lager onderwijs beoogd.
De sensiblisatie van de Sint-Niklase jongeren gebeurt vooral via het samenwerkingsverband Mundo Loco, met standplaats in jeugdhuis Den Eglantier. (Rolf Duchamps)