Kruibeekse Nabukodonosor monument in carnavalsgebeuren

Image
Een detail van het product van Nabukodonosor uit 2006
KRUIBEKE. De bekende carnavalsgroep Nabukodonosor bestaat dit jaar 20 jaar maar het is al lang een monument in het carnavalsleven van de Wase regio. En wat meer is, elk jaar opnieuw komen ze naar buiten met een realisatie die het publiek langs de straten in verroering brengt. Vanaf volgende week zijn ze weer paraat en trekken achtereenvolgens naar de stoeten van Steendorp, Rupelmonde, Hamme wijkstoet, Elversele, Grembergen, Temse, Stekene, St-Gilles Dendermonde, Willebroek & Kieldrecht .

 

Image
Fons Verhelst op wiens erf alles werkelijkheid wordt en zowat de pa van de Carnavalsgroep.
De carnavalsmicrobe kwam tot ontwikkeling in 1988 in café  "Den Lindenboom", toen nog gevestigd in de Hoogstraat te Bazel . Een groepje dartsvrienden wilden voor de grap eens meegaan in de stoet van Rupelmonde. Het was de eerste stap naar de geboorte van een groep. De café-uitbater, Roland Verbeke, kende een boerke genaamd "Fons Verhelst" en gemeenteraadslid van Kruibeke en vroeg hem of ze een wagen mochten gebruiken om deze om te vormen tot een carnavalwagen.  Op 14 dagen fabriceerden ze een heuse carnavalswagen en ze waren vertrokken. Het eerste thema was gebaseerd rond "paterkes".

 

"Een heel bescheiden wagen met een barbecue erop, veel leute en veel ambiance verzekert. Alle geld werd opgesoupeerd en wat zou volgen. Dat zouden we wel zien. We deden toen maar twee gemeentes aan nl. Rupelmonde en Haasdonk", zo herinneren de manen van het eerste uur zich. Van de Hoogstraat verhuisde de groep naar ’t Kafkot in Kruibeke en weer reden en liepen ze in de stoeten. Maar dan was ook het ogenblik gekomen om naar een naam uit te kijken. De suggesties werden voorgelegd en uit een kruiswoordraadselboek haalden ze uiteindelijk. Nabukodonosor was ook de naam van de hond in Urbanus' stripverhalen.

 

Nabukodonosor is afgeleid van het woord "NEBUKADNEZAR"  en dat was een Akkadisch-Babylonische koning, die regeerde van 1124 tot 1103 v Chr. De Kruibeekse Carnavalsgroep was nu definitief gestart en elk jaar opnieuw scoorden ze heel hoog bij het publiek en ook bij de jury’s. In 1992 behaalden ze al voor de eerste maal een nummer 1 en dat was in Temse.

 

Image
Kurt Smet voorzitter van Nabukodonosor en bezieler van de initiatieven
Momenteel zit Nabukodonosor in het “Prinsenhof” in de Bazelstraat te Kruibeke maar om alles voor te bereiden is hun thuishaven nu al 15 jaar lang het erf van Fons Verhelst en zijn Maria. Ook van daaruit zullen  ze ook dit jaar weer naar het grote publiek trekken met een praalwagen van 60 meter lang die opgebouwd werd onder het motto 'Schellekeskermis', een wijkkermis van formaat in Rupelmonde. En op zondag 3 februari is die gemeente héél belangrijk voor de groep van voorzitter Kurt Smet. "Het wordt daar een speciale stoet omdat we voor de 10de keer meedingen voor de eerste plaats en dat zou dan tevens de 5de keer op rij zijn. We wonnen in Rupelmonde in 2004, 2005, 2006 en 2007. Met de wagen 'Schellekeskermis' trekken we door de straten van het Scheldedorp. Rupelmonde. Pracht en praal is verzekerd. We hebben nu eenmaal een eer hoog te houden."

 

Maar vooraleer naar een carnavalsstoet te trekken wordt de nieuwe telg van Nabukodonosor op zondag 27 januari tussen 15 en 16u gedoopt op het marktplein van Kruibeke.(Rolf Duchamps)