Naar Liefkenshoek met de veerboot

ImageKALLO. Het ziet er naar uit dat er dan toch eindelijk werk zal gemaakt worden van de aanlegsteiger aan de Schelde ter hoogte van Fort Liefkenshoek. Het is de bedoeling van de gemeente Beveren om de veerboot Doel – Lillo net als vroeger, weer te laten aanleggen aan Liefkenshoek. Toen de aanlegsteiger als onveilig werd gekeurd kreeg Liefkenshoek geen bezoek meer van de overzetboot.

 

De gemeente Beveren is eigenlijk al jaren bezig om via contacten met de diensten der Zeeschelde, de aanlegsteiger te renoveren of te vernieuwen. Het is best mogelijk dat de houten steiger vervangen wordt door een metalen. Nu in het Fort Liefkenshoek een nieuw bezoekerscentrum werd geopend zou de terugkeer van de veerboot op vlak van toerisme een troef zijn voor Beveren. De heraanleg moet opgenomen worden in het investeringsprogramma van de Zeeschelde maar die heeft Beveren al laten weten financieel tussen te komen.

 

Vanuit het Fort kan dan ook de toeristische band met rechteroever hersteld worden. Een drietal jaren geleden was er zelfs nog een voorstel van Vlaams Volksvertegenwoordiger Annick De Ridder (VLD) om de veerdienst Lillo - Doel het ganse jaar te laten uitvaren en uit te breiden met de aanlegplaats Fort Liefkenshoek. Vlaams Belang Beveren had dat zelfs al in zijn verkiezingsprogramma 2000 opgenomen.

 

Bruno Stevenheydens (VB) wil al lang het wandel- en fietstoerisme aan de Schelde bevorderen en stelde al voor om een fietspad op de Scheldedijk aan te leggen van in Rupelmonde tot in Zeeuws-Vlaanderen. De veerdienst Liefkenshoek - Lillo - Doel zou daarin ideaal zijn om de fietsers rond het Deurganckdok te brengen. En als Doel dan toch verdwijnt, dan kan een veerdienst Fort Liefkenshoek - Lillo nog altijd voor de overzet zorgen. (R.D.)