Veel rioleringswerken voor een zuiver Beveren

ImageBEVEREN De schepen van openbare werken Luc Maes, kan voor 2008 heel wat investeringsprojecten voorleggen die er voor zorgen dat Beveren een riolering en een waterzuivering kent die voldoet aan de normen  van een gezond milieu. Ook voor de scheiding van het afvalwater op privé-domein heeft de gemeente 300.000 euro opzij gehouden. Voor de geplande projecten Kouterstraat in Kieldrecht en Zandstraat in Haasdonk en voor de recent uitgevoerde projecten in de Polderstraat en de Middenheide in Beveren zullen de eerste proefprojecten worden gerealiseerd voor de afkoppeling van het regenwater op dat privé-domein.

 

Schepen Maes verduidelijkte het: "Hierbij zal de gemeente zelf een plan opmaken van de uit te voeren werken op het privé-domein van de bewoners. De gemeente zal de werken in haar opdracht laten uitvoeren en de kosten tot een maximum van 3.000 euro plus BTW voor haar rekening nemen. Enkel de open en halfopen bebouwingen komen hiervoor in aanmerking. Voor gesloten bebouwing zouden de kosten onverantwoord hoog oplopen omdat er dan afwateringsbuizen door de woning moeten gelegd worden."

 

In deelgemeente Haasdonk is op vlak van riolering nog wat op til. Momenteel wordt alle afvalwater in Haasdonk nog in grachten en beken geloosd. Om dit te verhelpen wordt er een afvalwater collector aangelegd in de Zandstraat, de Willem Van Doornikstraat en de Bergstraat met
vertakkingen naar, de Perstraat en de Melselestraat. Het regenwater zal zoveel mogelijk gescheiden worden en naar de grachten en beken afgevoerd worden. De zuiverheid en natuurwaarde van de grachten en beken zal hierdoor sterk stijgen. Na de aanleg van de collector wordt er een volledig nieuw wegdek en nieuwe voetpaden aangelegd.


In de Zandstraat en de Bergstraat komen er gescheiden fietspaden langs beide kanten van de weg. Vooral in de Bergstraat naar de oprit van de E17 zal de jarenlange levensgevaarlijke situatie en slechte staat van de weg eindelijk worden opgelost. Voor het gemeentelijk aandeel in de aanleg van de collector in Haasdonk, staat een bedrag van 5,850 miljoen euro op de investeringslijst. Hiervan zal de gemeente weliswaar later bijna 3 miljoen euro kunnen recupereren doordat Beveren recht heeft op subsidies.
 
Ook Kallo ziet werken op zich afkomen want er wordt in 2008 een kleinschalig waterzuiveringstation gebouwd om het afvalwater van Kallo te zuiveren. Hiervoor moet ook nog een stuk collector worden aangelegd. Deze collector loopt door het veld langs de watergang, de Beverse Dijk, Victoriestraat en de Fabriekstraat tot de Melkader. Ook hier zal nadien het wegdek volledig vernieuwd worden met nieuwe voetpaden. Er is 470.000 euro voorzien voor het gemeentelijke aandeel voor de collectorwerken Kallo.
In Kallo wordt dit jaar voor het woon- en zorgcentrum Boeyé-Van Landeghem, een aantrekkelijk plein aangelegd. Deze werken zullen in het voorjaar aanvatten.

 

In deelgemeente Beveren komt er een vernieuwing van de riolering en de wegenis in de Kasteeldreef en de Polderdreef met een volledig gescheiden rioleringstelsel waarbij het afvalwater wordt aangesloten op de collector naar het zuiveringsstation in de Nerenhoek en het regenwater naar de beek in de Polder. Ook, hier komt een nieuw wegdek, met parkeerstroken en een gescheiden fietspad langs beide zijden. De voetpaden vooraan worden eveneens in Chinese graniet uitgevoerd om aan te sluiten bij de Vrasenestraat en de Warande. Er is een bedrag van 2,783 miljoen euro voor voorzien.

 

Voor Kieldrecht staat er 2,8 miljoen euro klaar voor de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en vernieuwing van de weg en voetpaden in de Kouterstraat, de Grensstraat en de Singel. Dit project was vorig jaar uitgesteld omdat Beveren hoopte een belangrijke subsidiëring van het Vlaams Gewest te kunnen bekomen. Nader onderzoek heeft ons geleerd dat wij dan het project ten vroegste in 2012 konden uitvoeren en dat het bovendien hoogst onzeker is dat we inderdaad subsidiëring zouden kunnen krijgen.

 

In de wijk Den Es te Melsele, nabij de E17, zal een ontwerper worden aangesteld om een ontwerp te maken voor de aanleg van riolering met vernieuwing van het wegdek. Er is voor de ontwerpen al 100.000 euro voorzien. 120.000 euro gaat naar de aanleg van riolering in de landelijke wegen. Het gaat hier voor een groot deel om drukriolering om zo tegen een aanvaardbare prijs het afvalwater van woningen in het buitengebied naar het zuiveringsstation te kunnen pompen. Het is een eerste aanzet tot uitvoering van het zoneringplan voor het buitengebied zoals dit vorig jaar is opgesteld. (Rolf Duchamps)