Beveren investeert in zonnepanelen op dak GTI

Image
De zonnepanelen op het dak van het gebouw van de milieudienst in de Gravendreef.
BEVEREN. Schepen van openbare werken en leefmilieu, Luc Maes, heeft voor 2008 een investering van 1 miljoen euro voorzien voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak van de werkplaatsen van het Gemeentelijk Technisch Instituut in de Europalaan na vernieuwing van de dakbedekking. Dit gebouw van het GTI  heeft een dakoppervlakte van meer dan 2.000 m² zodat de mogelijkheden navenant zijn.

Hierop zullen fotovoltaïsche zonnecellen geïnstalleerd worden met een gezamenlijk vermogen van 200 Kilowatt piekvermogen. Dit piekvermogen is de maximum opbrengst dat de zonnecellen op één uur kunnen opbrengen bij optimale zomerse zonneschijn.

 

Met de gemiddelde zonneschijn in ons land zullen deze zonnecellen op jaarbasis ruim 170.000 kilowattuur opbrengen. Hiervoor zal de gemeente gedurende 20 jaar 0,45 euro per kilowattuur groene stroomcertificaten ontvangen. In het totaal ontvangt de gemeente hiervoor jaarlijks dus 68.000 euro aan groene stroomcertificaten.
Schepen Maes:"Hierbij komt nog de elektriciteit die aldus op het net kan geleverd worden of niet moet aangekocht worden bij onmiddellijk verbruik in de school zodat de gemeente in het totaal jaarlijks bijna 100.000 euro aan inkomsten verwerft. Deze investering zal zichzelf dan ook snel terugverdienen."

 

De schepen wijst ook naar de bijkomende milieuwinst en de vele tonnen CO² die niet zullen uitgestoten worden. Hij besluit: "Bovendien zal een dergelijk project zowel naar de leerlingen van het GTI en naar de ganse bevolking zonder twijfel een sterke sensibiliserende werking hebben. De gemeente neemt daarmee zijn rol van voorbeeldfunctie ten volle op." (Rolf Duchamps)