Orde en tucht tijdens carnaval in Temse

ImageTEMSE. Zoals steeds heeft het gemeentebestuur van Temse de maatregelen getroffen om de komende carnavalvieringen ordelijk en veilig te laten verlopen. De carnavalvieringen zullen eerst plaatsvinden in Steendorp en Tielrode op 3 en 4 februari maar in Steendorp ook reeds op 2 februari. Elversele volgt dan op zaterdag 9 en zondag 10 februari. Tenslotte is er nog Temse op zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 februari.

 

Op al die dagen is het toegelaten zich te maskeren en te vermommen tot 1u ’s nachts.Alle gemaskerde en vermomde personen moeten ook een herkenningsnummer dragen dat door het gemeentebestuur gratis wordt afgeleverd.


Deze nummers kunnen afgehaald worden op de vroegere gemeentehuizen van de deelgemeenten. In Steendorp enkel tijdens de diensturen 10u45 – 11u15 van dinsdag 22 tot en met maandag 28 januari.
Te Tielrode enkel tijdens de diensturen 8u30 – 9u15 van maandag 21 tot en met maandag 28 januari
Te Elversele enkel tijdens de diensturen 9u30 – 10u15 van dinsdag 19 tot en met maandag 25 februari.
Waar het herkenningsnummer altijd te bekomen is , is het hoofdbureau van de politiezone Kruibeke – Temse, gevestigd op de site De Zaat te Temse.

 

Het algemeen Politiereglement bevat ook nog enkele belangrijke punten die beperkingen inhouden met betrekking tot het dragen van maskers of vermommingkleding. Zo is voorzien dat de gemaskerde of vermomde personen steeds drager moeten zijn van het strikt persoonlijk herkenningsnummer. Dit nummer moet links op de kledij gedragen worden, ter hoogte van de borst.


Maar dit is niet van toepassing voor de leden van de groeperingen die in groepsverband deelnemen aan een stoet, en enkel gedurende die stoet de vermomming dragen. Wie een masker opzet of zich vermomd, moet ook weten dat hij of zij verplicht is zich te ontmaskeren op eerste verzoek vanwege de politie. Ook mag zich in Groot-Temse niemand verkleden als iemand van de burgerlijke of militaire overheid of van de bedienaars van erediensten of van de leden van geestelijke verenigingen.

De danspartijen en bals zijn op officiële carnavaldagen in bepaalde deelgemeenten en op bovenstaande data toegelaten en vrijgesteld van de gemeentelijke taks. De provinciale taks is evenwel verschuldigd op aangifte in het belastingskantoor, Vrijheidstraat Administratief centrum te Temse.


De openbare dansgelegenheden en restaurants mogen tijdens diezelfde carnavaldagen gans de nacht openblijven eveneens zonder betaling van de gemeentelijke taks.


In Temse zullen op 19 januari om 14u30  Prins Diego I en zijn eredames Viviane en Jessica worden aangesteld in het Joc Den Nartist in de Clement de Landtsheerstraat; (Rolf Duchamps)