Op weg naar een zuinige Kruibeekse openbare verlichting

Image
Burgemeester Denert en Henk Kuijt van S.M.E. die in de elektriciteitscabine van de Cauterhoek een proef opzet voor de straatverlichting.
KRUIBEKE. Onder het motto “Gemeente Kruibeke waar lieve mensen energie willen besparen” heeft burgemeester Denert in de wijk Cauterhoek een project op laten starten waardoor het elektriciteitsverbruik voor de openbare verlichting veel zuiniger zal worden. Tot 30 % zegt men. De firma S.M.E. International had Chief Executive Officer, Henk Kuijt naar Kruibeke gezonden om de e-box voor te stellen en hem te koppelen aan de elektriciteit in de cabine van de Ernest Claesstraat.

 

S.M.E. is al jaren bezig met het E-Box systeem dat een drastische vermindering oplevert van elektriciteitsverbruik. Het is een box die tussen de stroombron en de verlichting wordt geplaatst en de stroom filtert tot op een bepaald niveau. Er zullen ook geen pieken meer zijn. Het bestaat uit o.a. uit een elektronisch geregelde ‘static autotransformer. Duidelijk gesteld is het stroom die binnenkomt als 230 volt wordt getransformeerd naar bv. 200 volt.

 

S.M.E. is niet aan zijn proefstuk want het systeem werkt op grote schaal in Zuid-Afrika maar ook in Duitsland, Zwitserland,Oostenrijk en Italië waar in Milaan alle regeringsgebouwen werken met de E-box. Hij wordt geplaatst in tunnels, stations, vliegvelden, havens, winkelcentra, parkings, metro’s of kortweg waar veel verlichting aanwezig is.

 

Er moet dus 30 % minder energie geleverd worden met het gevolg ook zoveel minder productie en zo ook zoveel minder CO2 uitstoot. Henk Kuijt zette daarbij ook nog in het zonnetje dat de lampen langer mee zullen gaan. In Zuid - Afrika is het systeem compleet terug betaald na 3-4 jaar. Hij wist dat het hier de investering veel sneller zal  terug gewonnen zijn.

 

Het minder verbruik van stroom is visueel niet te zien. Ook al is er volgens Kuijt mogelijk dat er 4 tot 5 % luxverlies is maar meer mag het niet zijn.  En dat is belangrijk voor de veiligheid. Eandis zorgt wel voor de openbare verlichting maar het is toch de gemeente die in staat voor de veilige verlichting en als die het anders wil, dan voert Eandis het uit.

 

Image
De wijk Cauterhoek heeft de eer om als eerste in een proefproject te zitten voor een meer zuinige openbare verlichting.
"Het is dus zeker niet nep wat we in Kruibeke willen doen”, aldus burgemeester Denert. In Vlaanderen schijnt dus nog ongeloof te zijn maar Kruibeke gelooft er wél in en we willen de kans niet missen. Als het in het buitenland kan, waarom dan hier niet? We staan er 100 % achter en zullen het o.a ook invoeren in onze gemeentelijke gebouwen, in de sporthal en op het voetbalveld."

 

Het gezelschap trok dan naar de wijk Cauterhoek waar de cabine in de Ernest Claesstraat voor de proef wordt gebruikt. Er was een aparte kabel aanwezig voor de straatverlichting in een paar straten zodat het mogelijk was voor een 20 tot 30 straatlampen een E-box in te schakelen. Door deze proef zal S.M.E. weten hoe zwaar de box zal moeten zijn en welk systeem er zal geplaatst worden. Over een drietal weken zullen de resultaten bekend zijn. (Rolf Duchamps)