Meer aandacht voor kinderopvang

WAASLAND. Vlaams Parlementslid Bart Van Malderen (sp.a) ondervroeg gisteren, 8 januari,  minister Vanackere ivm het tekort aan kinderopvang in het Waasland.  Door het stijgend aantal geboorten en een hogere werkzaamheidsgraad zijn er in het Waasland niet genoeg plaatsen voor kinderopvang. Dat geldt zowel in de klassieke kinderopvang van kinderen tussen 0 en 3 jaar als in de voor- en naschoolse opvang en de vakantiewerking. Een en ander was gisteren reeds te lezen op deze website.

 

Uit het antwoord van de minister bleek dat het Wase aanbod hoger ligt dan het gemiddelde in Vlaanderen. De acht Wase gemeenten hebben 363,3 plaatsen per 1000 kinderen ter beschikking. Ter vergelijking:  Vlaanderen heeft  350,9 plaatsen maar Oost-Vlaanderen telt 372,5 opvangplaatsen. In de IBO’s zijn er in de Wase gemeenten 72,7 plaatsen beschikbaar, tegenover 48,4 in Vlaanderen en 45,1 in Oost-Vlaanderen.

 

Bart Van Malderen pleit voor meer plaatsen. De ontwikkeling van het Waasland mag niet geremd worden door een tekort aan kinderopvangplaatsen. Bovendien mogen gemeenten die reeds geïnvesteerd hebben in kinderopvang niet het slachtoffer worden van hun voortrekkersrol. "Dit is uiteraard een kwestie van financiële middelen, maar één en ander hoeft niet veel geld te kosten. Er kunnen vrij gemakkelijk bijkomende plaatsen gecreëerd worden, mits het versoepelen van enkele zeer strikte normen. Uiteraard blijft de kwaliteit voorop staan", verduidelijkt Van Malderen.

 

De minister antwoordde positief op de voorstellen van Van Malderen en beloofde hij het statuut van de onthaalouder te verbeteren. Tegen de zomer van 2008 kondigt de minister versoepelingen aan van de Kind en Gezin-normen. Hij bevestigt dat vooruitstrevende regio’s geen slachtoffer mogen worden van hun eigen dynamiek. Zo zullen IBO-plaatsen die gemeenten zelf financieren niet meer meegerekend worden bij het onderzoeken van het bestaande aanbod en zal het uitbreiden van deze aanpak naar de voorschoolse opvang worden onderzocht.