Bezoekers voelen zich thuis in CC Ter Vesten

ImageBEVEREN. Het gemeentebestuur heeft in het cultuurbeleidsplan 2008 – 2013 heel wat aandacht voor de groei en bloei van het Cultuurcentrum Ter Vesten. In de echte zin van het woord is het in de loop der jaren het centrum geworden van een cultureel Beveren. Het beschikt naast een ruime schouwburg en een polyvalente zaal, nu ook over een mediazaal die als extra ruimte o.a. ook kan gebruikt worden voor lezingen en inleidingen. Er is eveneens een nieuwe vestiaire en EHBO –ruimte. De aangename en groter geworden foyer kan ook als tentoonstellingsruimte gebruikt worden.

CC Ter Vesten trekt bijzonder veel Beverenaars aan maar ook uit de omliggende gemeenten kennen ze de weg. En de ervaring leert dat de gebruikers tevreden zijn. Anders zouden er trouwens niet zoveel abonnees zijn en mensen die inleidingen en vertoningen bijwonen. Bij de culturele doorlichting blijkt Ter Vesten toch ook te scoren door die schitterende infrastructuur in een groen kader. De schouwburg is een goed uitgeruste zaal. Niet onbelangrijk is ook de nabijheid van het prachtige kasteel Cortewalle waar cultuur en erfgoed thuishoort en zo één cultuurcentrum vormt.

 

In dat cultuurcentrum wordt in Ter Vesten een uitgebreide podiumprogrammering aangeboden. Een gemotiveerde personeelsequipe stelt zich daarbij klantvriendelijk op al is de personeelsformatie niet groot genoeg in verhouding tot de opdracht en de groei. Negatief komt misschien wel over dat er meermaals het woord “uitverkocht” circuleert ook al kunnen in de zaal toch 400 personen plaatsnemen.

Om over te gaan naar het nieuwe beleidsplan werd ook dat van de periode 2002 – 2007 geëvalueerd.

 

Elk jaar werd een jaaractieplan uitgewerkt met de opsomming van de belangrijkste aandachtspunten. Voor het cultuurcentrum stonden de laatste jaren in het teken van de verbouwingen van Ter Vesten.
Er was vooropgesteld dat tegen 1 oktober 2006 alles klaar moest zijn maar dat lukte niet. Tweemaal  moest een zomersluiting van vier maanden worden ingelast. Organisatoren moesten elders een zal gebruiken en het gevolg was dat het aantal bezoekers daalde. Maar Beveren straalde dan toch door de opening van culturele infrastructuur in 2005 in Haasdonk en in Melsele met de Boerenpoort en in 2006 volgde Verrebroek.

 

In Ter Vesten kon de nieuwe kantoorruimte worden ingenomen. Dat was een noodzaak want er kwam in Ter Vesten in de loop der jaren steeds meer personeel. Op de bovenverdieping werd daarom een gezamenlijke personeelsruimte voorzien voor het cultuurcentrum én de bibliotheek. De personeelsploeg werd versterkt en zo kwam er een erfgoedmedewerker en een cultuurbeleidscoördinator. Op 21 mei 2006 werd het 10-jarig bestaan van Ter Vesten gevierd en startte een jaar van feestelijke optredens zoals toen het eerste Straattheaterfestival, Steve Harley, Sarah Bettens, Janis Ian en circus Ronaldo. (R.D.)