Sint-Gillis-Waas steunt vervoerskosten personen met een handicap

SINT-GILLIS-WAAS. De gemeenteraad heeft in december 2006 reeds besloten om een toelage te geven aan de gezinshoofden die de vervoerkosten van hun gezinsleden met een handicap naar een speciale inrichting zoals school, beschermde werkplaats, M.P.I. of dagcentrum, gelegen binnen of buiten het grondgebied brengen of aan de persoon met een handicap zelf voor zijn eigen onderhoud instaat en een identieke inrichting bezoekt. De toelage wordt vastgesteld naar rato van 0,05 euro per afgelegde km en is beperkt tot een maximum van 125 euro per jaar per vervoerde persoon.

 

Voor de tegemoetkoming komen in aanmerking, zowel diegenen die vervoerskosten dragen wegens gebruik van het openbaar vervoer, dit vervoer aan derden toevertrouwen of zelf ervoor instaan.
Ook voor 2008 wil het gemeentebestuur deze toelage verder toekennen. Om te genieten van de toelage moet de aanvrager alsmede de persoon met een handicap waarvoor een toelage “tussenkomst in de vervoerkosten” wordt gevraagd,  woonachtig zijn in de gemeente en er ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters tijdens de referteperiode, zijnde 1 juli 2007 tot 30 juni 2008.  De persoon met een handicap moet voor minstens 66 % gehandicapt zijn of 9 punten tellen in de beoordeling van zelfredzaamheid.

 

De gerechtigde mag van geen enkele toelage “tussenkomst in de vervoerkosten” van overheidswege of van andere instanties genieten. Het gezamenlijk belastbaar inkomen van het gezin / samenwonenden voor het jaar 2006 (aanslagjaar 2007) is niet hoger dan 30.000 zuro verhoogd met  1.000 euro per persoon ten laste en het kadastraal inkomen van de gezinswoning moet lager zijn dan 1.000 euro (niet geïndexeerd).

 

Vervoerkosten naar volgende inrichtingen komen niet in aanmerking: centra voor opsporing en oriëntering, begeleidingscentra, tehuizen voor bejaarden, centra voor sociale en beroepsclassering, centra voor psycho-sociale hulpverplegingsinrichtingen zoals ziekenhuizen en psychiatrische inrichtingen. (R.D.)