Hamse OCMW heeft grootste plannen

HAMME. Het OCMW heeft een sociaal beleidsplan voorgelegd voor de periode 2008 – 2013. Daarin wil het de komende jaren vooral werk maken van drie belangrijke doelstellingen: het realiseren van een Sociaal Centrum dat een bereikbare en toegankelijke hulpverlening voor elke Hammenaar waarborgt, het afstemmen van de ouderenzorg, thuiszorg en instellingenzorg op de plaatselijke behoeften en ten slotte meewerken aan de uitbouw van een lokaal beleid inzake kinderopvang.

 

OCMW-voorzitter Paul Verschelden over het meerjarenplan: "Het belangrijkste middel voor het voeren van een doeltreffend sociaal beleid is het samenbrengen van alle sociale - en welzijnsdiensten op een gezamenlijke locatie. Dat wordt het gebouw van de vroegere kraamkliniek in de Damputstraat. Het is de bedoeling daar de centrale OCMW-administratie, de sociale dienst van het OCMW en de gemeentelijke dienst Welzijn, onder te brengen."
Die diensten moeten dus ook comfortabel gehuisvest worden en bovendien moet de toegankelijkheid en de dienstverlening voor de bevolking verbeterd worden. Daarom zijn er verbouwingen en herinrichtingwerkzaamheden aan het gebouw nodig. De investeringen hiervoor bedragen 500.000 euro. Het OCMW hoopt dit Sociaal Huis in 2009 te kunnen openen.

 

En is zal nog meer gebouwd worden want eind 2008 starten ook de nieuwbouw en verbouwingswerken aan het Woon- en Zorgcentrum Meulenbroek op het Marktplein. De kostprijs ervan loopt op tot meer dan 21 miljoen euro. Het project omvat de constructie van een vervangingsnieuwbouw met 106 woongelegenheden en de verbouwing van het bestaande rusthuis tot 53 rusthuiswoongelegenheden, 5 woongelegenheden kortverblijf en 10 verblijfseenheden dagverzorging. De 4de en 5de verdieping worden niet meer gebruikt voor bewoning, maar zullen wellicht worden ingenomen door de administratieve en logistieke diensten van het rusthuis.

 

Voorzitter Paul Verschelden bevestigt dat het OCMW nog op zoek gaat naar een geschikte locatie voor de inplanting van 21 serviceflats. Het OCMW heeft daarvoor nog een toelating tot in 2009. Dat daaraan acute nood is wordt aangetoond door de lange wachtlijst waarop meer dan honderd kandidaten staan. Die moeten dan ook jaren wachten op een flatje, als er al een vrijkomt.

 

De huisvesting van het kinderdagverblijf Zonnebloem in een vleugel van het ziekenhuis AZ Nikolaas is niet optimaal. Bij de planning van het nieuwe gebouw voor buitenschoolse kinderopvang (IBO) in de Hospitaalstraat werd ook een gebouw voorzien voor Zonnebloem. Maar omwille van gebrek aan subsidiëring van Kind en Gezin wordt dit bouwproject uitgesteld tot 2012. Het IBO gebouw opent de deuren in de krokusvakantie 2008. (Rolf Duchamps)