Provincie zet sanctieambtenaar in

WAASLAND. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen  geeft de Wase gemeenten steun om overtreders i.v.m. wildplassen, krassen maken op auto’s, graffitispuiten, loslopende honden, burenruzies en ander soorten van overlast administratieve boetes op te leggen. Wie er mee geconfronteerd wordt moet de overlast aangeven bij de politie. In Oost-Vlaanderen heeft het provinciebestuur al de gemeenten van minder dan 30.000 inwoners de hulp geboden om de provinciale sanctieambtenaar te laten tussenbeide komen.


Door de nieuwe ‘gemeentewet’ zijn nu de “Gemeentelijke administratieve sancties” ingevoerd. De sanctieambtenaars mogen de overtreders een geldboete opleggen tot 250 euro of tot 125 euro voor minderjarigen vanaf 16 jaar.


In 2006 werden in Oost-Vlaanderen 173 dossiers ingediend. Uit cijfers bleek dat, na onderzoek van de dossiers, 29 wildplassers werden geverbaliseerd; 2 graffiti –artiesten,  28 eigenaars van loslopende honden, 1 bedelaar en 42 bezitters van de zogenaamde 'boomcar', wat een auto is die zo’n geluidsinstallatie heeft dat de ruiten van de woningen er bij trillen als hij langs komt.(R.D.)