Archeologen vertragen bouw fruitveiling

VRASENE. De bouw van een nieuwe fruitveiling in Vrasene loopt serieuze vertraging op. De bulldozers hebben drie maanden gezwegen omdat er op het terrein vlakbij de Expresweg archeologische vondsten werden gedaan.

Fruitveiling Profruco had graag zijn veel te krap geworden vestiging in Sint-Niklaas rond de jaarwisseling verlaten voor een nieuwbouw op de Provinciale Baan in Vrasene, vlakbij de op- en afrit van de Expresweg. Nu al staat vast dat die timing onrealistisch is.

 

Eerst draaide de papiermolen van de overheid te traag, en nadien moest het begin van de werkzaamheden worden uitgesteld voor het onverwachte opzoekwerk van de Archeologische Dienst Waasland. "Beide feiten veroorzaken een vertraging van zes à zeven maanden. We hopen in juli volgend jaar te verhuizen", zegt de directeur van Profruco, Koen Torfs.

 

Bij de eerste spadensteek in het voorjaar had Profruco geen rekening gehouden met de ondergrondse schatten. "Berichten in de media over de start van de werkzaamheden hebben de Archeologische Dienst wakker geschud. Ze wisten dat onze site op de vroegere overgang ligt van de lagergelegen polder naar het hoogland, het huidige centrum van Vrasene", weet Torfs.

 

Omdat de archeologen eerst opgravingen moesten verrichten op de plek waar de bouwwerkzaamheden zouden starten, moest de werf worden stilgelegd. "We hebben een grafcirkel van wel 3.400 jaar oud ontdekt: het ging om een ronde gracht met een diameter van 27 meter", vertelt archeoloog Jeroen Van Vaerenbergh.

 

"Op een andere plek vonden we sporen van een boerenerf uit de IJzertijd terug, vermoedelijk daterend van een paar honderd jaar voor Christus. Zo haalden we scherven en gebroken potten boven. Voor de buitenwereld misschien niet het spectaculaire nieuws, maar voor ons van groot belang."

De bulldozers zwegen officieel een maand. "Maar we konden moeilijk verwachten dat de aannemer een maand zou stilzetten. Daarom aanvaardde hij een kleinere opdracht van drie maanden, zodat de vertraging langer duurde dan één maand", vertelt Koen Torfs van Profruco.

 

Door het oponthoud van de werkzaamheden blijft Profruco een half jaar langer zitten in haar vestiging langs de Sint-Niklase N70, waar plaatstekort en het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden de toekomst van het bedrijf hypothekeren. Aan de Provinciale Baan in Vrasene zal Profruco beschikken over bijna tien hectare.

De archeologen zijn nog actief op de site, maar ze hinderen niet langer de graafmachines. (HV)