Huisvuilzakken plots derde duurder

TEMSE. De vuilniszakken in Temse zijn een derde duurder geworden. Niemand kon een voorraad inslaan, want het gemeentebestuur heeft de prijsverhoging inderhaast ingevoerd.

Grote verrassing voor wie gisteren een pak kleine huisvuilzakken bestelde in het administratief centrum: de rol met twintig stuks kostte geen 7,50 euro, zoals al jaren gebruikelijk is, maar 10 euro. De nieuwe tarieven werden maandagavond goedgekeurd op de Temsese gemeenteraad.

 

Het agendapunt was op het allerlaatste moment toegevoegd aan de agenda, zodat haast niemand op de hoogte was van de wijziging. De nieuwe prijzen waren gisteren meteen van toepassing. Daardoor kregen Temsenaren niet de kans huisvuilzakken te hamsteren.

 

Het gemeentebestuur wijst erop dat de oude tarieven "niet langer realistisch" waren door de stijgende kostprijs van de afvalverwerking. "Wij vroegen 7,50 euro per rol, terwijl de verwerking 15 euro bedraagt", weet de schepen van Financiën, Franky De Graeve (CD&V).

 

"Met een kostprijs van tien euro voor twintig zakken zit Temse nu op hetzelfde niveau als de andere gemeenten bij de afvalintercommunale Miwa (Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene en Waasmunster, red.)."

 

Begin 2009 gaat Miwa het Diftar-systeem invoeren, waarbij de burger betaalt in functie van de soort en de hoeveelheid afval. Wie weinig afval aanbiedt, moet ook minder betalen. In het raam van die plannen bekijken de Miwa-gemeenten hoe ze hun tarieven op elkaar kunnen afstemmen. (HV)