VAB: Verkeersveiligheid scoort slecht
Volgens VAB scoort de verkeersveiligheid slecht en bij de oorzaken wordt gewezen naar te complexe en moeilijk begrijpbare verkeersregels en verkeersregels die te vaak wijzigen en niet duidelijk worden bekend gemaakt. En dan is er ook nog het wegbeeld dat verxwarring oproept. Om het aantal verkeerslachtoffers te doen dalen, moet volgens VAB op verschillende terreinen tegelijk gewerkt worden: regelgeving, handhaving, verkeersopleiding, en verkeersinfrastructuur.
“De laatste jaren heeft de overheid zich gefocust op de handhaving door verkeersboetes te verhogen en meer controles uit te voeren. Met de aanpak van zwarte punten in Vlaanderen werd slechte verkeersinfrastructuur aangepakt. Al deze maatregelen zijn nodig maar nog onvoldoende. Recente, slechte ongevalstatistieken maken duidelijk dat het huidige verkeersveiligheidsbeleid niet volstaat om de Belgische doelstelling te bereiken.” aldus VAB. De doelstelling in ons land is een halvering van het aantal verkeersdoden tegen 2010.
VAB wil de ogen duidelijk openen en klaarheid bekomen om tot realistische en efficiënte maatregelen, te komen. Daarom analyseerde het de resultaten van haar Voorrangstest waar 1 op 2 onvoldoende scoorde Daaruit blijkt duidelijk dat verkeersdeelnemers slecht scoren.
VAB ging op basis van deze analyse in debat met een aantal verkeersspecialisten: Stijn Daniels (Universiteit Hasselt), Erwin Debruyne (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten), Patrick D’haese (Fietsersbond), Peter D’Hondt (politierechter te Dendermonde) en Philip Vaneerdewegh (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid).
Het debat van VAB met de verkeersspecialisten resulteerde in drie richtlijnen voor de overheid:
1. Verkeersregels moeten zich tot de essentie beperken, eenvoudig uit te leggen zijn en effectief gecontroleerd worden.
2. Wijzigingen van verkeersregels moeten strikt beperkt worden en in overleg met mensen uit de praktijk gebeuren. Wijzigingen moeten duidelijk gecommuniceerd worden.
3. Verkeersinfrastructuur mag geen verwarring creëren, maar moet eenduidig en uniform worden. Dit kan door bij nieuwe ontwerpen van verkeersinfrastructuur voorafgaandelijk via een verkeersveiligheidsaudit na te gaan of het wegbeeld in overeenstemming is met het gewenste rijgedrag en bij bestaande complexe verkeerssituaties te controleren of de veelheid van signalen, verkeersborden en omgevingsfactoren geen verwarring veroorzaakt.
Tijdens de ronde tafel brachten de deelnemers een aantal voorbeelden aan die scherp stellen dat de effectieve toepassing van de drie richtlijnen al heel wat fouten zou voorkomen. (fvdv)