Troeven van Watergang worden onvoldoende benut

SINT-GILLIS-WAAS. De Watergang van de Hoge landen, een erg vervuilde waterloop, is in het Provinciaal Structuurplan opgenomen als natuurverbindingselement van bovenlokaal belang. Toch wordt er volgens Natuurpunt ecologisch veel te weinig mee gedaan. De Watergang vangt het water op van Sint-Pauwels, Kemzeke, Sint-Gillis-Waas en Vrasene. In Verrebroek gaat het via een pompgemaal de havendokken in.

 

"Voorheen kwam dit oppervlaktewater in het krekenstelsel van Meerdonk en Kieldrecht terecht", zegt Jan Dhollander, voorzitter van Natuurpunt Waasland Noord. "Dat is weggevallen. Wie de waterkwaliteit in de Watergang bekijkt, is daar niet rouwig om. Bijna alle afvalwater van het centrum van Sint-Gillis-Waas stroomt ongezuiverd in de waterloop. Dat hou je anno 2007 niet voor mogelijk! Gelukkig komt daar verandering in als volgend jaar de waterzuiveringsinstallatie in Vrasene in werking treedt. Dan zal het rioolwater van Sint-Gillis-Waas via een persleiding daarheen gestuwd worden."

 

"Niet alleen de waterkwaliteit is slecht, ook het beheer van de bermen en taluds gebeurt weinig natuurvriendelijk. De Polder van het Land van Waas laat die ieder jaar klepelen. Het maaisel blijft liggen en bemest telkens opnieuw de al rijke bodem. Brandnetels domineren daardoor de oevers over bijna de hele lengte van de waterloop. Bij het ruimen van de bodem wordt bovendien de modder uitgesmeerd op de oevers, met nog meer banale plantengroei als gevolg. Een maatregel die met het oog op het sneller afvoeren van grote watermassa"s overigens geen enkel nut heeft want de uitgegraven modder blijft in het beeklichaam."

 

Dhollander: "De Watergang heeft nochtans veel troeven om tot een mooi natuurelement uit te groeien, zonder zijn waterafvoerende functie in het gedrang te brengen. De oevers en bermen zijn breed en hebben een op het zuiden gerichte helling en een koelere overkant. In Kemzeke en Sint-Gillis is de bodem meer zandig, naar Vrasene toe is hij kleiig. Allemaal factoren die een gevarieerde begroeiing kunnen opleveren maar nu onbenut blijven."

"We hopen dat de Polder na de opening van de waterzuiveringsinstallatie in Vrasene zijn maaibeheer aanpast. Uitmaaien van de taluds met een maaikorf én afvoeren van het maaisel kan op korte termijn leiden tot bloeiende oevers. Begrazing door schapen is een aantrekkelijk alternatief", besluit Dhollander. (HV)