ACV informeert uitzendkrachten

KRUIBEKE/LOKEREN/SINT-NIKLAAS. Uitzendkrachten weten vaak niet dat ze recht hebben op een betaalde feestdag. Het ACV Waasland deelde daarom informatiefolders uit in bedrijven in Kruibeke, Lokeren en Sint-Niklaas.

Het ACV voerde gisteren actie aan de poorten van drie bedrijven waar geregeld uitzendkrachten aan de slag zijn: Duc D'Ô Chocolaterie in Kruibeke, het verpakkingsbedrijf A-Pack in Lokeren en de kledinggroothandel VF Europe in Sint-Niklaas.

 

"Voor vele - hoofdzakelijk jonge - werknemers is uitzendarbeid geen keuze meer en dikwijls de inrijpoort naar een vaste job", zeggen Katrien De Cock en Özgür Yurdaer van het ACV. "Meestal gaat het om jonge afgestudeerden, die snel geld willen verdienen. Ze voelen zich vrij in hun jobkeuze en veranderen van werk is vaak geen probleem."

Op de honderd uitzendkrachten zijn er gemiddeld zeventig actief als arbeider, aldus De Cock en Yurdaer. "Jobs als productiearbeider, magazijnier, monteur en chauffeur komen vaak voor."

 

Het ACV merkt dat uitzendkrachten niet altijd weten waarop ze recht hebben. "Zo willen we de uitzendkrachten sensibiliseren en aandacht vragen voor het (soms) onterecht niet-uitbetalen van feestdagen", vertellen De Cock en Yurdaer, die hun actie niet toevallig in november organiseren. In die maand vallen Allerheiligen en wapenstilstand.

Een uitzendkracht heeft recht op betaalde feestdagen die vallen tijdens de looptijd van zijn contract, en onder bepaalde voorwaarden ook op feestdagen erna. "Als je contract twee weken tot één maand heeft geduurd, mag je één feestdag binnen de veertien dagen na het einde van de opdracht opeisen. Word je langer dan één maand tewerkgesteld, dan heb je recht op het loon van de feestdagen die vallen binnen de dertig dagen na het einde van de opdracht." (HV)