Bouw nieuwe brandweerkazerne in Kallo stap dichterbij

BEVEREN.Ter hoogte van de Melseledijk in Kallo wordt mogelijk een nieuwe brandweerkazerne gebouwd.

De brandweer denkt al langer na over de uitbouw van een derde uitvalsbasis op haar grondgebied, naast de kazerne in de Gravendreef in Beveren-centrum en naast de havenpost in Kieldrecht. Een onafhankelijk onderzoek bevestigt de noodzaak daaraan en wijst uit dat het "wenselijk" is te opteren voor een locatie in Kallo, als spil in de Waaslandhaven.

De bouw van die extra post zal volgens de onderzoekers een hele reorganisatie in het Beverse korps inleiden. Alle beroepskrachten zullen verhuizen naar Kallo, terwijl de kazerne in de Gravendreef zeker zal worden behouden en worden bemand door de vrijwilligers. "De idee is dat bij elke noodoproep de beroepsbrandweermannen onmiddellijk uitrukken vanuit Kallo. De vrijwilligers zullen vanuit de Gravendreef vertrekken om de eerste ploeg te versterken", legt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) uit.

 

Waar de kazerne zal komen, is nog niet geweten. "Het onderzoek stelt de buurt van de Melseledijk voor, vanwege de ligging bij de belangrijkste verbindingswegen", zegt de burgemeester. Een gigantisch complex zal het niet worden. Er moet slechts plaats zijn voor een alarmcentrale, één krachtige autopomp en eventueel een ziekenwagen. De andere brandweerwagens en de rest van het materiaal zullen in de Gravendreef blijven staan.

 

De kazerne in Kallo zal permanent draaien met minstens zes beroepskrachten, dag en nacht, ook in het weekend. Ter vergelijking: vandaag wordt het hoofdgebouw in Beveren-centrum bemand door vier brandweermannen, en dat tussen 6 en 22 uur. De professionalisering van het korps zal worden vertaald in de uitbreiding van het korps, van twintig spuitgasten nu naar dertig à vijfendertig in de toekomst. "De plannen voor Kallo betekenen hoegenaamd niet dat de havenpost in Kieldrecht dichtgaat. De geruchten daarover kloppen niet." Van de Vijver benadrukt dat de voorstellen uit het onderzoek nog moeten worden besproken in het schepencollege. Voor een timing is het daarom te vroeg. (HV)