Temse in de greep van brandstichter

TEMSE. Twee brandstichtingen in de nacht van zaterdag op zondag versterken de vrees dat er een pyromaan actief is in het centrum van Temse. Nadat een onbekende in november vijf keer brand had gesticht in afvalemmers en -containers op de terreinen van de warenhuizen Aldi en Lidl in de Paterstraat, moest de brandweer van Temse zondag om middernacht weer uitrukken voor zo'n opdracht.

Aan de Aldi spuwde opnieuw een vuilnisbak vlammen uit. De schade bleef echter beperkt. "Doordat de emmer afgeschermd stond in de betonnen omgeving van de loskade, werd de winkel zelf nooit bedreigd", legt brandweeradjudant Bob De Ryck uit.

 

Het vuur aan Aldi was nog maar net gedoofd, of de spuitgasten werden opnieuw opgetrommeld voor een brandstichting, dit keer aan een terreinwagen op de openbare parking van het Stationsplein. Op twee plaatsen aan het voertuig had de vandaal een haard gemaakt aan een autoband. In afwachting van de komst van de brandweer voorkwam een politiepatrouille erger door de eerste vlammen te bestrijden met een brandblusser uit hun interventiewagen. De Ryck: "Wat zou er gebeurd zijn als de auto in de vlammen opging en het vuur zou overslaan naar de vrachtwagen die ernaast stond? Dan was het vast andere kost ."

 

De beide brandstichtingen zijn geen alleenstaande gevallen in Temse. Op het terrein van Aldi in de Paterstraat viseerde een pyromaan in april al drie keer een vuilnisbak of afvalcontainer. Bij de overburen van Lidl was hij dezelfde maand eveneens twee keer actief. In die periode brandde ook een container uit aan het gemeentemagazijn achter de Philemon-Haumanstraat, wellicht het werk van dezelfde dader.

 

Na een rustige periode is er de jongste weken opnieuw reden tot ongerustheid. "Een paar weken geleden moesten we twee brandende vuilbakken blussen: de ene aan het rustoord De Reiger in de Clement D'Hooghelaan en de andere aan - opnieuw - het gemeentemagazijn. Da's daar een donker hoekje."

Bob De Ryck ziet geen patroon in de werkwijze van de brandstichter, wel in zijn actieterrein. "Dat is beperkt tot het centrum. Alle locaties bevinden zich op wandelafstand van elkaar." De dader gaat ook driester te werk. Viseerde hij in eerste instantie alleen vuilniscontainers aan supermarkten en afvaltrommels in bushokjes, dan heeft hij het nu ook gemunt op voertuigen.

 

"Er was de auto van zondagnacht op het Stationsplein, en drie weken geleden ook de bromfiets in woonerf Guldenwal. De vlammen sloegen daarbij over op een appartementsgebouw en richtten veel schade aan."

Algemeen wordt aangenomen dat alle brandstichtingen het werk zijn van dezelfde dader of bende. "We hebben er het raden naar of het gaat om pakweg jongeren die zich vervelen, of om een echte pyromaan", zegt de brandweeradjudant. De feiten gebeuren steeds na 23 uur, doorgaans in het weekend. (HV)