Huurders niet verplicht over te stappen naar andere verzekeraar

TEMSE. De Bouwmaatschappij gaat haar huurders dan toch niet dwingen een brandverzekering af te sluiten bij een door haar aangeduide makelaar. Het aanbod van een brandverzekering tegen 48 euro per jaar blijft geldigmaar het verplichtende karakter verdwijnt. Wie alsnog niet ingaat op het vrijblijvende aanbod, zal jaarlijks moeten bewijzen dat hij een brandpolis bij een andere maatschappij heeft lopen.

 

Vorige maand berichtte de VUM-kranten over een brief die alle huurders van de huisvestingsmaatschappij hadden ontvangen. Daarin stond dat ze voor hun brandverzekering moesten overstappen naar de makelaar die de Bouwmaatschappij had aangeduid. Die maatregel was "een brug te ver", in de ogen van sommige huurders, en bovendien niet wettelijk, aldus specialisten. Tot vandaag hebben slechts tachtig huurders de overstap gemaakt. "Ik zou niet zeggen slechts tachtig", zegt Koen De Clercq. "Dat aantal slaat op de huurders wier brandpolis bij een andere maatschappij op 1 januari gaat aflopen. Bij de anderen ligt de vervaldatum op een later tijdstip, en hun dossiers worden pas dan afgehandeld. Ik verwacht dat negentig procent van de huurders, op een totaal van 965 woongelegenheden, zal overstappen."

 

De Bouwmaatschappij had de verplichting opgelegd, omdat ze had gemerkt dat makelaars vaak te dure brandverzekeringen aansmeerden, tot 180 euro per jaar. Ook wilde ze met de maatregel vermijden dat er nog huurders zonder brandverzekering zouden zijn. (HV)