Beverse muziekacademie krijgt uniek Schyven-orgel

MELSELE. Ontmoetingscentrum Boerenpoort biedt voortaan onderdak aan een romantisch Schyven-orgel. Bruno Bolsens, gepassioneerd orgelliefhebber uit Beveren, kocht het orgel in 2002 en bracht het van de Saint-Michelkerk in Saint-Saveur over naar Beveren waar hij het vervolgens restaureerde en verkocht aan de gemeente. Het unieke orgel zal vooral dienst doen als les- en concertorgel voor de muziekacademie. Maar ook de gemeenschap en plaatselijke orgelliefhebbers zullen het orgel kunnen gebruiken.

De gemeente Beveren kon met de aankoop van dit gerestaureerd historisch Schyven-orgel zijn reeds indrukwekkend orgelpatrimonium aanvullen. Heel veel selfmade en de hulp van het GTI voor de opkuis van de orgelkast en de constructie van een dempingskast voor de motor konden de meestal zeer hoge prijzen voor dergelijke werken drukken.

Het orgel kreeg zijn definitieve stek in Ontmoetingscentrum Boerenpoort in Melsele. Deze deelgemeente is niet toevallig het meest uitgelezen plek voor dit orgel. De inspanningen die in dit dorp geleverd worden voor de promotie van het orgelspel zijn uniek in Vlaanderen. De indrukkwekkende reeks met het Spaans orgel op Gaverland en het Delahay-orgel in de hoofdkerk krijgt er nu een volwaardig klein romantisch orgel bij.