Geen huisvuilbelasting meer vanaf 2009

BEVEREN. Beveraars moeten vanaf 2009 geen huisvuilbelasting meer betalen. Daartegenover staat wel de invoering van de rioolbelasting. Inwoners met bouwplannen zijn dan weer goed af met een reeks premies. Het schepencollege heeft zich op een conclaaf gebogen over de financiële situatie van de gemeentekas. Ze neemt zich voor om deze legislatuur jaarlijks maximaal dertien tot vijftien miljoen euro uit te geven. In één jaar mag er gerust twintig miljoen euro worden gespendeerd, want het gaat om een gemiddeld bedrag, verspreid over een periode van zes jaar. Op dezelfde bespreking werden de belastingen doorgelicht.

De huisvuilbelasting voor gezinnen (55 euro) wordt afgeschaft. Daardoor loopt de gemeente jaarlijks 850.000 euro mis, maar dat verlies wordt gecompenseerd via de invoering van de rioolbelasting en saneringsbijdrage. Die maatregel levert 1,3 miljoen euro op. Tot nu toe was Beveren een van de weinige gemeenten in Vlaanderen die de rioolbelasting zelf betaalde, maar dat zogenaamde 'derdebetalerssysteem' wordt fiscaal niet meer toegestaan.

Goed nieuws voor Beveraars met een baksteen in de maag: bij een nieuwbouw of renovatie krijgt de huiseigenaar minstens 4.000 euro om energiebesparende maatregelen te treffen. Dat bedrag kan oplopen tot 8.000 euro, afhankelijk van het inkomen, en wordt verhoogd als er kinderen ten laste zijn. De nieuwbouwpremie wordt afgeschaft.

Voor de installatie van een regenwaterput krijgt de Beveraar geen 1.000 euro, zoals nu, maar 1.250 euro. De premie voor het plaatsen van isolatie en een condensatieketel vervalt, omdat energiemaatschappij Eandis haar toelage verdubbelde en omdat er op federaal niveau een fiscaal voordeel geldt.

Voor de renovatie van de voorgevel van een huis wordt het moeilijker geld van de gemeente te ontvangen. Nu is de voorwaarde dat het pand minstens 25 jaar oud is. Die grens wordt opgetrokken tot veertig jaar. Pas dan wordt de factuur voor nieuwe gevelstenen, muurbepleistering en zandstralen deels terugbetaald. Voor het bestrijden van opstijgend vocht betaalt de gemeente de factuur voor een kwart terug, met een maximumbedrag van 1.000 euro.

De gemeente denkt voorts aan een huursubsidie van 375.000 euro voor inwoners die ingeschreven zijn bij de huisvestingsmaatschappij en er niet meteen aan bod komen.

Land- en tuinbouwbedrijven kunnen putten uit een envelop van 150.000 euro, als ze kansarmen tewerkstellen of opleiden, stageplaats aanbieden en investeren in energiebesparende maatregelen.

Alle maatregelen moeten eerst op de gemeenteraad worden goedgekeurd. Ten vroegste in 2008 worden ze ingevoerd, aangepast of afgevoerd. De huisvuilbelasting verdwijnt in 2009. (HV)