Slachtoffer moordpoging overleden

BEVEREN. In het ziekenhuis is gisteren Ingrid Brekelmans (38) uit Beveren overleden. Haar schoonvader probeerde haar op 31 juli te wurgen. Een havenarbeider kwam tussenbeide, maar de toestand van de vrouw was toen al kritiek. Jacob Schoeters (65) uit Mortsel, die na de feiten werd aangehouden voor moordpoging op zijn schoondochter, is nu beschuldigd van moord, en zal voor een assisenjury moeten verschijnen. Er zijn volgens het gerecht voldoende aanwijzingen dat hij de moord op zijn schoondochter goed plande, en haar dus met voorbedachtheid doodde.

In de vroege ochtend van dinsdag 31 juli trok Schoeters naar het huis van zijn zoon en schoondochter aan de Lodewijk De Vochtlaan. Daar kroop hij in de koffer van haar auto, gewapend met plastic spanbanden. Kort daarna vertrok Ingrid Brekelmans naar het werk. Vlakbij het Aldi-warenhuis sprong Jacob Schoeters op de achterbank. Hij sleurde zijn schoondochter van achter het stuur en snoerde haar keel dicht met plastic strips.

Een havenarbeider, ook op weg naar het werk, zag het gebeuren en aarzelde geen seconde. Hij slaagde erin de plastic spanbanden door te knippen en Jacob Schoeters in afwachting van de komst van de politie in bedwang te houden. Ingrid Berkelmans werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Door te lang gebrek aan zuurstof in de hersenen liep ze een zwaar trauma op, waaraan ze gisteren overleed.

Jacob Schoeters trachtte vorige week in zijn cel nog zelfmoord te plegen. De cipiers vonden hem op tijd. "De man heeft nu veel spijt van alles", zegt zijn advocaat Herwig Moons.

"Aanvankelijk trok hij dinsdagochtend naar Beveren om nog eens met haar te praten. Zijn wereld was ingestort in toen hij vernam dat zijn schoondochter al een tijdje een buitenechtelijke relatie had. Door de echtscheiding zou zijn zoon ook het huis kwijtraken waarin hij als schoonvader een deel van zijn geld stak. Bovendien vreesde hij zijn vier kleinkinderen nooit meer te zien."  (HV)