Gemeente wil in Bergstraat geen speelautomatenhal

SINT-GILLIS-WAAS. De gemeenteraad buigt zich donderdag over een aanvraag van Dirk Van Puyvelde van de nv Immo-Globe om aan de Bergstraat in De Klinge een speelautomatenhal te mogen exploiteren. Het staat echter nu al vast dat het antwoord van de gemeente negatief is. Een speelautomatenhal is een kansspelinrichting klasse II. De uitbating ervan moet gebeuren op grond van een convenant dat gesloten wordt tussen de gemeente en de uitbater. Dat convenant bepaalt onder meer waar de kansspelinrichting komt en wanneer ze open mag zijn.

'We gaan aan de gemeenteraad voorstellen om geen convenant af te sluiten met Van Puyvelde', zegt burgemeester Remi Audenaert (CD&V). 'Ten eerste is de ligging van de speelautomatenhal maatschappelijk ongeschikt. In de wet staat dat een dergelijke hal niet mag gevestigd worden in de nabijheid van scholen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht. Dat is hier zeker het geval, want een voetbalclub met jeugdwerking (KSK Klinge, red.), de basisschool De Bron, de supermarkt Profi en het fietspad Sint-Niklaas-Hulst waarop vele jongeren rijden liggen in de onmiddellijke buurt. Ten tweede is er een OCMW-rapport uit 2004 waaruit blijkt dat het plaatsen van speelautomaten een onmiskenbare slechte invloed heeft op de jongeren en zwakken in onze gemeente. Op basis van deze argumenten stellen we aan de gemeenteraad voor niet in te gaan op de vraag van Van Puyvelde.'

In september 2004 deed Van Puyvelde al een gelijkaardige poging om een vergunning voor een speelautomatenhal in de Bergstraat te krijgen. Ook toen mislukte die. (HetVolk)