Oplichter moet 655.000 euro terugbetalen aan slachtoffers

VRASENE. Na drie jaar onderzoek is gisteren Walter K. (56) uit Vrasene voor een grootscheepse fraude veroordeeld tot drie jaar celstraf met uitstel. De welbespraakte zakenman lichtte in 2003 meer dan veertig Wase investeerders op.

Begin november 2003 belandde Walter K. in de cel. Er kwam een miljoenenoplichting aan het licht met geld van zijn klanten. Die dachten dat ze hun spaargeld hadden ge?nvesteerd in winstgevende bouwprojecten. In werkelijkheid waren ze het allemaal kwijt.

"Ik ben zelf het slachtoffer geworden van mijn goedgelovigheid. Anderen zijn met al dat geld weg. Zelf heb ik geen rooie duit meer", was het enige wat Walter K. op zijn proces kwijt wou. Hij stond met afgedragen kledij voor de rechtbank, als een man die totaal aan de grond zit.

"Onwaarschijnlijk. Toen we hem leerden kennen was het een chique heer in maatpak en met een aktetas. Hij reed met dure wagens en boezemde vertrouwen in", merkten enkele slachtoffers op.

Volgens Walter K. ging een notaris uit Beveren met de honderdduizenden euro lopen. Het Dendermondse gerecht hield een huiszoeking in het kantoor van de notaris, maar vond niets. Hij is buiten vervolging gesteld.

Als vastgoedmakelaar in Beveren, Sint-Niklaas en Antwerpen kwam Walter K. in contact met investeerders, vooral bejaarde koppels met geld. Nadat hij met een verkoop hun vertrouwen won, vroeg hij leningen voor grote projecten.

"Hij leende van de slachtoffers pakken geld voor de realisatie van enorme bouwprojecten. Dat bleken uiteindelijk luchtkastelen te zijn", zegt advocaat Pascal Buytaert. De zaak sleepte jaren aan omdat Walter K. steeds weer beloofde de leningen terug te betalen aan een interessante rentevoet.

"Eerst ging het om kleine leningen van 500 en 1.000euro. Uiteindelijk gaven we veel geld voor een verkaveling in Affligem. Die bleek achteraf van een bedrijf uit Verrebroek, waarmee Walter K. niets te maken had. Toen we naar het gerecht stapten, stuurde hij ons een SMS-bericht : "Als ge mij durft aangeven, ru?neer ik jullie volledig", herinnert een bejaard echtpaar zich.

"Hij kreeg het geld toegestopt in vol vertrouwen, zonder dat daarvan iets op papier werd gezet. E?n van mijn cli?nten is zo'n 120.000euro kwijt", aldus nog advocaat Pascal Buytaert. (HetVolk)