Windmolen in Doel mag niet verdwijnen

DOEL. De Vlaamse Molenvereniging komt op voor het behoud van de windmolen op de Scheldedijk van Doel. Zij willen met hun pleidooi de aandacht trekken van Vlaams minister van Monumenten en Landschappen Dirk Van Mechelen (VLD).

De molen dateert uit 1611 en is dus al enkele eeuwen een belangrijk deel van het polderdorp.

"Wij komen op voor het behoud van molens in heel Vlaanderen en dus ook voor de molen in Doel", zegt Lieven Denewet van de Molenvereniging. "Nu heeft iedereen het alleen nog maar over het behoud van het bekende Hooghuis, wij willen daar verandering in brengen."

Het pleidooi van de vereniging kwam er na de vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (CD&V) aan Dirk Van Mechelen. De minister zal op 12 februari Doel bezoeken om te zien wat er kan worden gedaan voor het beschermde erfgoed.

Lieven Denewet bereidt zich voor op een gesprek met de minister. "Wij gaan hem uitleggen dat de molen ter plaatse moet ?n kan blijven. De gunstige ligging pleit al voor ons streefdoel, maar we moeten toegeven dat er dringend enkele aanpassingen nodig zijn. Dankzij een nieuwe technologie uit Nederland is het trouwens mogelijk de molen op dezelfde hoogte te brengen als de Scheldedijk. Door deze ingreep zullen de wieken weer kunnen draaien, wat de plaatselijke horeca alleen maar ten goede kan komen."

Op 12 februari wordt er ook besproken wat er met het orgel van de kerk, het derde geklasseerde monument van Doel, en de Doelse kogge gaat gebeuren. (HetVolk)