Binnenkort eindelijk bushalte aan station Temse

TEMSE. Aan het station van Temse wordt op termijn een bushalte van De Lijn ge?nstalleerd. Door een wijziging van de reisweg zal ook het zwembad beter worden bediend.

Pendelaars die met de bus naar het station komen, stappen vandaag af op de Guido Gezelleplaats - het stukje tussen de Viaduct en de Stationsstraat - en steken de tunnel onder de spoorweg door. Personenwagens kunnen ook door die koker, autobussen niet omdat de tunnel net iets te laag is voor de voertuigen van De Lijn. Dat is een van de redenen waarom er aan de voorkant van het station geen bushalte is.

Daarin komt echter verandering. Alles heeft te maken met de heraanleg van de zwarte punten in Temse, zoals het kruispunt van de Krijgsbaan met de N16, Vrijheidstraat en Viaduct. Concreet komen in de op elkaar aansluitende straten verkeerslichten en wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd op Viaduct, de hellende weg vanaf de Krijgsbaan naar het centrum. In de toekomst zullen chauffeurs alleen nog op de Viaduct naar beneden kunnen rijden.

,,Die maatregelen betekenen een probleem voor De Lijn'', zegt mobiliteitsambtenaar Kristof Van Remoortere. ,,Zodra de bussen vertrekken op de Gezelleplaats loopt de huidige reisweg bergopwaarts op de Viaduct, zo over de brug boven de N16.''

In de aangepaste route zullen de bussen niet meer tot aan de Gezelleplaats komen. Via de August Wauters- en Stationsstraat zullen ze naar de Kasteelstraat rijden. Vanaf het zwembad gaat het richting het station, de Parklaan en de Krijgsbaan.

Omdat de buschauffeurs met hun kolossale voertuig moeilijk de bocht kunnen nemen op het kruispunt van de Stations-, Kasteel- en Consciencestraat, wordt daar een rotonde aangelegd. ,,Die ingreep is absoluut noodzakelijk voor het openbaar vervoer'', verklaarde Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) in de wandelgangen van het Vlaams parlement.

Zodra de plannen worden gerealiseerd, wordt het knooppunt van De Lijn verlegd van de Gezelleplaats naar het station. Toch zal het nog een tijd wachten zijn op de uitvoering daarvan. Eerst worden wellicht de zwarte punten van de N16 met de Hoogkamerstraat en daarna dat met de Doorn- en Gasthuisstraat aangepakt. Daarover is er nog geen timing bekend. (HetVolk)