Denert sluit coalitie met Vlaams Belang uit

KRUIBEKE. Antoine Denert, burgemeester van Kruibeke (25 zetels) en lijsttrekker van de partij die zijn naam draagt, wil geen coalitie met het Vlaams Belang. DENERT verloor fors, heeft nog 9 zetels, en kan niet meer alleen besturen in de Wase gemeente. Ofwel gaat de partij samen met sp.a (2), VLD (1) ?n Groen! (1). Ofwel vormt hij een sterke coalitie met de CD&V (8).

,,Ik ben vier zetels kwijt aan het Vlaams Belang''. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen is deze partij niet opgekomen in Kruibeke. Ze behaalt nu vier zetels en breekt de meerderheid van Denert. ,,Ik heb altijd bestuurd vanuit een Vlaams-nationalistische reflex. Het feit dat zij opkomen tegen een Vlaams-nationalist, dat kan er bij mij niet in. Ik ga ze daarvoor nu zeker niet belonen.''

Denert is niet gebonden aan een nationale partij en zei vooraf tegen het cordon sanitaire gekant te zijn. Maar het Belang komt wat hem betreft niet aan de macht in Kruibeke.

De verkiezingsuitslag verwondert hem evenwel niet. ,,De score van het Belang is een normaal verschijnsel in het Waasland. Die zetels zijn hier nu eenmaal het marktaandeel van het Belang''. Denert wil opnieuw gaan voor de burgemeesterssjerp, wat de bestuurscoalitie ook wordt. Hij kiest voorlopig zijn coalitiepartners niet. Hij steekt wel niet onder stoelen of banken dat hij bijvoorbeeld problemen heeft met Groen!, onder meer in het dossier van de potpolder. (HetVolk)