Bordenoorlog barst los in Beveren

BEVEREN. De verkiezingsstrijd in Beveren kent een grimmige apotheose. Gewapend met graffitispuitbussen, stiften en zelfs kettingzagen beschadigen vandalen massaal de verkiezingsborden van politieke tegenstanders. In de rand daarvan voelt het Vlaams Belang zich geviseerd door CD&V-schepen Raf Van Roeyen, en omgekeerd. Tussen het Kartel Pro en de VLD is het koude oorlog.

Het Vlaams Belang meldt dat ze al zes keer een klacht over zwaar beschadigde verkiezingsborden heeft ingediend bij de politie. ,,In Melsele besmeurden onbekenden de voorbije dagen affiches en in Haasdonk en Beveren deden ze palen van houten panelen knakken met kettingzagen'', zegt lijsttrekker Bruno Stevenheydens.

,,Vorige week werd er op klaarlichte dag een aanhangwagen van onze partij gestolen in Verrebroek, ook al was die vastgemaakt met een ketting. Twee andere voertuigen werden vernield. Afgelopen weekend betrapten we dan weer twee jongeren, die verkiezingspanelen beklommen en beschadigden'', gaat Stevenheydens voort.

Geviseerd

Eerder deze week deed Kartel Pro haar beklag over gelijkaardige vandalenstreken. ,,Afgelopen zaterdag sloegen bij enkelingen de stoppen door. Ze viseerden onze borden vanaf de Melseledijk tot in de dorpscentra van Melsele en Vrasene'', aldus Kartel Pro.

Bij navraag blijkt dat alle partijen last hebben van vandalisme. Ook de VLD van lijsttrekker Luc Maes. ,,Nochtans denk ik geen vijanden te hebben. Al stel ik wel vast dat sommigen bij het Kartel Pro geen blad kunnen omslaan. Er wordt veel achter mijn rug geroddeld'', zegt hij.

De VLD stapte zes jaar geleden in het Kartel, waartoe ook de Volksunie, Groenen en onafhankelijken behoorden. Het samenwerkingsverband raakte in de meerderheid, samen met de CD&V. Maar al snel werd duidelijk dat de liberalen de deelname aan het Kartel beperkt zagen tot ??n legislatuur. Dat was tegen de zin van de groep rond schepen Jean-Pierre Boeye, die uiteindelijk uit de VLD werd gezet. Zondag komt hij op voor Kartel Pro.

In hoeverre het verleden meespeelt in de bordenstrijd, is niet duidelijk.

Maes wil niet gezegd hebben dat de blauwe borden worden geviseerd door Kartel Pro. Die partij vraagt intussen ,,alle politieke groeperingen af te zien van de flauwekul rond de verkiezingsborden'', zonder de link te leggen met de VLD. Boeye was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Expresweg

Het Vlaams Belang steekt dan weer een vermanende vinger uit naar CD&V-schepen Raf Van Roeyen. ,,Op aanraden van hem trad het gewest tegen ons op, omdat een verkiezingsbord van onze partij vanop de Expresweg te zien was.

Dat zou chauffeurs afleiden. Opvallend: een andere partij (VLD, red) had al veel eerder een bord opgesteld in een veld langs de Expresweg, maar daartegen vroeg de schepen niet op te treden.''

Van Roeyen reageert: ,,Het ging niet om een simpel bord van het Vlaams Belang, maar om een heuse constructie, een toren, bijna een burcht. Als tegenreactie kreeg ik van het Belang te horen dat ze me wel zouden ontmoeten .''  (HetVolk)