Stroom komt ongelijkmatig binnen in huizen Alixhof

BEVEREN. Twaalf gezinnen uit de Beverse wijk Alixhof hebben thuis al zestien maanden last van flikkerende lichten. ,,We leven in een discotheek'', zegt Berit Schoenmaekers uit nummer 25. Volgens de bewoners doet Intergem niets aan de storingen op het laagspanningsnet, maar het bedrijf denkt in september de oorzaak te achterhalen via een nieuw onderzoek.

De klanten van Intergem in Alixhof, nabij de Kallobaan, krijgen de stroom met grote verschillen binnen. ,,Onze lampen knipperen enkele ogenblikken en kort daarna branden ze weer normaal. Bij iedereen doet zich dat wel eens voor, het vervelende bij ons is dat de flikkering zich om de zoveel uur herhaalt, nu al zestien maanden lang. Ook de straatverlichting doet vreemd: ze brandt nu eens fel, dan zacht, vervolgens weer hevig en ga zo maar door'', voert Berit Schoenmaekers het woord namens de wijk.

Een van haar buren bracht Intergem daarover op de hoogte in april vorig jaar. Bijna anderhalf jaar en talloze telefoontjes later leven de bewoners nog steeds in een ,,discotheek'', aldus Schoenmaekers.

Dat Intergem niets doet aan het probleem, spreekt woordvoerder Gerry Van Gasse tegen. ,,Ook voor ons is dit een raadsel. We weten alleen dat de flikkering zich voordat bij de verlichting - vaker bij halogeen- dan bij gloeilampen - en bij gevoelige toestellen zoals computers'', reageert hij.

,,We pasten al een verschakeling op het laagspanningsnet toe om de oorzaak te vinden. Zonder resultaat. Een andere test, waarbij we de kabels doorsneden en een andere verbinding maakten, bracht evenmin soelaas. Een meetwagen voor een bijkomende controle vond het probleem ook niet. Een meting door een extern bedrijf: idem.''

Bij een van die vele tests liep het bovendien mis. ,,Er werd opeens vierduizend volt door ons huis gejaagd'', vertelt Berit Schoenmaekers. ,,Gevolg: alle toestellen kapot, van microgolfoven over cd-speler tot computer. Minstens zevenduizend euro schade, waarvan we maar 1.790 euro terugbetaald krijgen. Tussen haakjes, alleen al de herstelling van onze boiler kost tweeduizend euro.''

E?n facet is nog niet grondig onderzocht: ligt een particulier of een bedrijf aan de basis van het probleem? Volgens Gerry Van Gasse gaat Intergem dat opsporen in september.

In de buurt zoeken ze bij wijze van grap naar de bewoner die illegaal stroom aftapt voor zijn cannabisplantage. Over die mogelijkheid wil Intergem geen uitspraken doen. (HetVolk)