Oude pastorij wacht grondige renovatie

ZWIJNDRECHT. De oude pastorij aan Dorp-Oost, het op een na oudste gebouw van Zwijndrecht, wordt volledig gerenoveerd. De Vlaamse overheid liet weten dat ze het restauratieproject financiert voor tachtig procent van de kostprijs, geraamd op 750.000 euro.

 

De pastorij dateert van de jaren 1779-1780, alleen de kerk van Zwijndrecht is ouder. Het gemeentebestuur wilde het pand eigenlijk afbreken voor de bouw van een nieuw jeugdhuis, maar de minister verhinderde dat door de pastorij te beschermen als monument. De gemeente stelde daarop voor de voorgevel op te knappen en binnenin de muren van de kleine kamers te slopen, zodat grotere ruimtes ontstonden. De beschermde status van de pastorij houdt echter in dat er geen muren mogen sneuvelen.

 

Het gebouw wacht nu een restauratie op drie niveaus: op het gelijkvloers komen een keuken, informatiehal, materiaalruimte en kantoren van de jeugddienst en het JIP (jongereninformatiepunt). De eerste etage zal bestaan uit vergaderzalen en de tweede verdieping wordt een zolder met het originele, eiken dakgebinte.

Ook de achttiende-eeuwse interieurafwerking en het schrijnwerk worden bewaard. Wanneer de renovatiewerken beginnen, is niet duidelijk. De pastorij staat leeg sinds de verhuizing van de jeugddienst naar het Administratief Centrum, zeven jaar geleden.

 

Intussen zijn de plannen van het jeugdhuis doorgezet: achter de pastorij is een nieuwbouw opgetrokken, waar Den Trechter in het weekend van 22, 23 en 24 september de deuren opent. Ondergronds, over de volledige oppervlakte van de oude pastorij en de nieuwe achterbouw, komen een fuifbunker en een repetitieruimte voor muziekgroepjes. Twee derde van het jeugdhuis bevindt zich dus onder de grond, ook om de overlast voor de omwonenden te beperken. (HetVolk)