Waterzuiveringsstation maakt beken schoner

VRASENE. De waterkwaliteit in de beken in Groot-Beveren moet over enkele jaren aanzienlijk verbeteren. Daarvoor is deze week gestart met de bouw van een waterzuiveringsstation in de Nerenhoek in Vrasene. De installatie zal het afvalwater van vijftigduizend inwoners behandelen, dat nu nog vervuild geloosd wordt in beken en grachten.

Op heel wat plaatsen in de streek liggen al installaties om het afval- en hemelwater te scheiden, maar die werkzaamheden renderen niet. Gewoonweg omdat er geen zuiveringstation bestaat om het afvalwater naar af te voeren. ,,In Vrasene, Beveren en Sint-Gillis-Waas bijvoorbeeld liggen de collectoren voor het afvalwater al klaar'', weten Koen Van Hul en Katrien Bauduin van Aquafin. Zodra het station in de Nerenhoek afgewerkt is - vermoedelijk eind volgend jaar - wordt het afvalwater uit die drie gemeenten afgevoerd naar Vrasene. Het gaat om veertigduizend inwoners.

,,In Nieuwkerken-Waas zijn de werkzaamheden dan weer in volle uitvoering. Op korte termijn wordt ook Melsele op de zuiveringsinfrastructuur aangesloten. Daarna komt Haasdonk aan de beurt. Alles samen vertegenwoordigen ze vijftigduizend gebruikers'', zeggen Van Hul en Bauduin. ,,Het afvalwater dat nu nog ongezuiverd in de plaatselijke beken terechtkomt, zal dan worden behandeld en geloosd in de Beverse Beek.'' Met andere woorden, de waterkwaliteit in de grachten gaat verbeteren. De bouw van de installatie kost acht miljoen euro.

Op dezelfde site in de Nerenhoek gaat de gemeente Beveren vier ontwateringsbekkens bouwen. In de installaties wordt slib uit grachten, waterlopen en rioleringen te drogen gelegd. Normaal gaat die smurrie rechtstreeks naar een firma, maar dat kost handenvol geld. ,,Omdat slib dertig procent water bevat, laten we het bezinken in de vier betonnen bakken. Daardoor verliest de smurrie gewicht en wordt het voor ons goedkoper de brei af te voeren'', zegt de Beverse schepen Jean-Pierre Boeye (Kartel).

In de marge kondigt hij aan dat de Beverse Beek over een afstand van achthonderd meter, tot aan de samenloop met de Vrasenebeek, verbreed wordt. Door de Beverse Beek met 1,2 meter te verruimen, is Vrasene beter gewapend tegen overvloedige regen. (HetVolk)