Neergeschoten portier ziet oorzaak geweld in frustratie bij jongeren

SINT-NIKLAAS. Portier Moussa A. (30) uit Sint-Niklaas herstelt in het Sint-Niklase ziekenhuis goed van de schotwonde die hij zondagochtend opliep. De man werd door een groepje allochtone jongeren neergeschoten toen hij na sluitingstijd van het Bell's Caf? naar huis reed. Een goed uur daarvoor had hij twee ervan de toegang tot het danscaf? geweigerd. ,,Daarom namen ze wraak. Puur uit frustratie", zegt Moussa A.

De daders van de brutale schietpartij worden nog altijd opgespoord en de Sint-Niklase portier wil liever niet op de foto. De man beseft dat hij geluk heeft gehad. ,,De kogel trof mij eerst in de rug en boorde zich dan in mijn been. Ik besloot door te rijden naar het ziekenhuis om mijn belagers af te schudden", zegt Moussa.

Zondagochtend omstreeks vijf uur wilden twee jongeren nog binnen in het Bell's Caf?. ,,Mijn collega Peter stond aan de voordeur. Hij riep mij erbij omdat de twee Arabisch spraken. Ik heb ze beleefd uitgelegd dat het sluitingstijd was en niemand meer binnen mocht. Dat begrepen ze niet omdat er toen nog een pak klanten binnen waren, maar die dronken hun laatste glas uit", zegt Moussa.

De portier is er zeker van de twee uit wraak daarna enkele vrienden optrommelden en hem opwachten. ,,Puur uit frustratie wordt dan gegoocheld met motieven als discriminatie en racisme, terwijl dat helemaal niet zo is. Als die jongens een uur vroeger waren gekomen, hadden we ze met plezier binnengelaten", zegt Moussa nog.

Hij stelt vast dat het veelal gaat om allochtone jongeren die doelloos rondlopen. ,,Ze vinden geen werk of genoten een eerder lagere opleiding. Die jongeren groeien dan op met andere of geen normen. Ze denken niet meer na en geweld is hun enige taal geworden", oordeelt Moussa.

Maar dat ze een portier zouden neerschieten omdat die hen bij sluitingstijd de toegang weigerde, had ook hij niet verwacht. ,,Toen ik naar huis reed, had ik niet eens door dat ik achtervolgd werd door het groepje jongeren. Pas toen ze naast mij kwamen rijden, merkte ik het wapen op. Onmiddellijk daarna vuurden ze twee keer naar mijn auto, met het gekende gevolg", zegt Moussa nog.

De portier vermoedt dat de daders niet uit het Waasland komen. ,,We hebben zelden problemen met allochtone jongeren uit het Waasland. Ik durf gerust zeggen dat in onze streek autochtonen en allochtonen in vriendschap naast elkaar leven." (HetVolk)