Melseelse omnisportterrein ingehuldigd

Image
Schepen Van Esbroeck knipt het geel-blauwe lint door en meteen is het sportterreinoficeel geopend. Naast hem schepen Katrien Claus.
MELSELE. In de schaduw van sporthal ’t Wit Zand werd woensdagnamiddag een multifunctioneel sportterrein geopend door sportschepen Dirk Van Esbroeck. Een zoveelste parel aan de sportkroon van de gemeente Beveren. Het is een pracht van een pleintje in kunstgras waar mogelijkheid is om voetbal, basket, volley, tennis en zelfs netbal te spelen.

 

Vroeger lag op deze plaats een basketterrein dat echter in miserabele toestand verkeerde. Naar een idee van sportfunctionaris Bavo Toremans, werd nu het eerste omnisportterrein van de grote gemeente Beveren geopend.

Image
Het was schepen van sport Dirk Van Esbroeck die het omnisportterrein voorstelde.Ook Luc Van de Perre (politie), gemeenteraadslid Ernest Smet en Gabriel Van Bortel van de groendienst luisterden mee.
Het oude basketterrein werd 20 jaar geleden aangelegd. De vloerbedekking bestond uit Mondo-rubber, maar door de jaren heen liep deze onherstelbare schade op. Toen de sporthal werd gerealiseerd bleek ook dat zo goed als alle aandacht ging naar indoorbasket en er geen behoefte meer was om dat buitenveld nog eens te gaan vernieuwen. Daarom besliste de gemeenteraad op 26 juni 2007 om het terrein om te vormen tot een attractief multisportterrein.

 

De groendienst maakte een lastenboek op en de werken werden aanbesteed. Het was de gespecialiseerde aannemer Playgrounds NV uit Brussel die de voordeligste offerte had binnengebracht. In september 2007 gunde het schepencollege dus de werken aan deze aannemer voor een bedrag van meer dan 66.000 euro. Een prijs die volgens schepen Van Esbroeck nog meeviel want wanneer op een speelplein toestellen moeten geplaatst worden is er ook veel geld voor nodig.

 

Sedert het terrein ter beschikking ligt voor de ongeorganiseerde jeugd wordt het fel bezocht. Misschien is het wel minder door volleyballers want die moeten een net plaatsen. Maar voetballers hebben er hun trapveldje en twee doelen en de basketters zijn ook snel bediend.


Image
De jongeren van Basketbalclub Basic Melsele demonsreerden wat op het terreintje allemaal kan.
Wat er ook gespeeld wordt, doet er niet toe, als er maar gesport wordt. En voor schepen Van Esbroeck is het ook belangrijk omdat de omliggende terreinen van Svelta Melsele zo wat meer gespaard blijven. Een pluspunt is ook dat het omnisportterrein gelegen is langs een vrij drukke fietsverbinding naar het centrum. Dat brengt dan ook meer sociale controle mee net als de aanwezigheid van de sporthal in de onmiddellijke omgeving.

 

De Sint-Maartenschool, die komt turnen in de sporthal ’t Wit Zand, kan bij goed weer ook buiten komen sporten. Het terrein is aangelegd in speciaal kort kunstgras. Een soort die gebruikt wordt op hockeyvelden.


Ook als is het veld nog geen 25 meter lang, het ijkt een lieveling van de tieners te zullen worden; Er kwamen er reeds met de fiets uit Vrasene om wat te komen sporten. Het is te hopen dat de tieners steeds begripvol zijn voor elkaar want er komen er om een basketballetje te werpen maar ook om een partijtje te voetballen zijn er. Beide sporten samen kan niet, dus zal een compromis moeten gesloten worden van 'eerst jullie en dan wij'.

 

Image
Bavo Toremans de sportfunctionaris van de gemeente die de idee van een omnisportterrein lanceerde.
Het was dus een goed idee van Bavo Toremans om dat vervallen, verwaarloosd basketveld een andere bestemming te geven. Sport- en groendienst werkten de idee uit nadat de sportverantwoordelijken en de schepen op Linkeroever zo’n sportveldjes waren gaan bekijken. Wim Beeldens van de sportdienst en Gabriël Van Bortel van de groendienst, bespraken het idee en de aanlag stond gauw vast.

Bij de opening bleek al hoe belangrijk het omnisportterrein was want de jeugd van basketbalclub Basic Melsele, demonstreerde wat er allemaal mogelijk was.


Maar het belangrijkste is toch wel dat hier kan gesport worden op een sociale manier, los van het verenigingsleven. Wat duidelijk in beeld wordt gebracht is het rookverbod. Er hang een groot bord plus nog stickers die aangeven dat roken er absoluut verboden is. Het blijkt geen overbodige waarschuwing want er werden aan de rand van het plein al sigarettenpeukjes gevonden.

 

Het ligt in de bedoelingen van het gemeentebestuur om ook een omnisportterrein aan te leggen op het vroegere atletiekterrein in de Diederik Van Beverenlaan, in het centrum van Beveren. (Rolf Duchamps)