FC Bosdam start volgende competitie in Belgische Voetbalbond

Image
De huidige bestuursploeg met bovenaan voorzitter Marijke De Graef en tweede van links de trainer Bart Tielen.
BEVEREN. FC Bosdam, het op vriendschap gebaseerd voetbalploegje van weleer, is zó geëvolueerd dat het een stevige ploeg is geworden zodat bestuur én spelers er klaar voor zijn om de stap te zetten in de vierde provinciale van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Zo krijgt de gemeente er naast KSK Beveren nog een club bij. Let op, zo vreemd en ver weg is FC Bosdam niet want het heeft een terrein gekregen aansluitend bij de terreinen van de geel-blauwen. Ze trainen op het spiksplinternieuw kunstgrasterrein en op dat met het natuurgras gaan ze in de toekomst hun matchen spelen.Voorlopig blijven ze voor hun eerste seizoen in vierde provinciale hun thuismatchen nog spelen op het gemeentelijk terrein van de Hof ter Wellelaan in de… Bosdam.

 

De bedoelingen van de stap naar de KBVB blijft eigenlijk in de geest die de club sedert de stichting in 1981 altijd heeft nagestreefd: voetballen in een uitgesproken familiale sfeer. Naast de aanwezigheid van meerdere grote clubs in Groot-Beveren wil FC Bosdam een alternatief zijn voor alle kinderen en jongvolwassenen in die sfeer.

 

Maar nu moeten we niet gaan denken dat FC Bosdam daarom geen kwaliteit zal nastreven. Verre van zelfs. Het bestuur wil er alles aan doen om op het vlak van de accommodatie zowel als op dat van opleiding en voetbalspel,een hoogt niveau te halen. Marijke De Graef, voorzitter van FC Bosdam zei: "Met zicht op de toekomst zijn wij ervan overtuigd dat wij binnen het geheel van sportverenigingen in de regio, kunnen stellen dat FC Bosdam steeds een, voorbeeld zal zijn in de driehoek opleiding - opvoeding en ontspanning."

 

Image
André Van Remortel (rechts)was een hevige fan van SK Beveren, ook al had hij toen reeds zijn eigen schoolploegje. Hier in gezelschap in 1980 van zijn oud-leerling Danny Pfaff, speler van SK Beveren en links meester Manuel D’Haemers eveneens van de Centrumschool.
En dat is toch de traditie die door stichter André Van Remortel werd ingezet. Het ontstaan van FC Bosdam lag in de Centrumschool, die sedert 1956 in de Bosdamlaan is gevestigd en reed van eind der jaren zestig op voetbalgebied meerdere initiatieven nam.

 

Jean-Marie Pfaff en zijn broers hebben die voetballiefde op de Centrumschool aangewakkerd. Ook Toon Pfaff en nadien ook nog de jongste van de hoop, Danny Pfaff, zaten er tussen. Meester Van Remortel werd de trainer van de schoolploeg en kreeg de steun van zijn collega’s met o.a. Roger Van Laere, Emmanuel d’Haemers, Marcel Verbraeken, Flor Van de Velde, Hugo Van Gasse (+), Gerard Bosman en later ook Erik Smet en Karel Bosman. Allemaal “meesters” die graag voetbalden en geruime tijd een onklopbare onderwijzersploeg waren.
Op school organiseerden zij tornooien die voor de oud-leerlingen onvergetelijke dingen zijn.

 

En toen kwam Andre Van Remortel stilaan in actie. Hij verzamelde de betere voetballertjes en trok er mee naar andere scholen voor confrontaties. En hij kende enorme successen. Tornooien werden gewonnen en de jongens leerden voetballen op een bijzonder knappe manier want Van Remortel bekwaamde zich als trainer. Tactisch had hij zijn gelijke niet. Uiteindelijk koos hij in overleg met directeur Marcel D’hooge de naam 'FC Bosdam'. De ploeg speelde in rood en zwart omdat die shirts toevallig te voorschijn kwamen.

 

FC Bosdam was gelanceerd en meester Van Remortel kon alle kanten uit: hij had een minibus ter beschikking want zijn dame had in de Oude Zandstraat het Reisbureau 'Beveren Travel' (met dat busje werden de toeristen naar de vlieghaven gevoerd). Hij gaf ook alle weken training op het terrein in de Hof ter Wellelaan, op een boogscheut van de school.

 

Image
De cover van het tornooiboekje van het Duitse tornooi. Het schild FC Bosdam staat links bovenaan. Het is het schil van de Centrumschool in de Bosdamlaan.
Het toppunt kwam er in 1985, toen door de bemiddeling van Jean-Marie Pfaf, die toen keeper was van Bayern, FC Bosdam mocht deelnemen aan het miniementornooi van FC Ascheim. De ploeg vloog naar München en kwam daar terecht in een tornooi met de jeugdploegen van Bündesligaclubs zoals in eerste instantie Bayern München, 1. FC Nürnberg, VfB Stuttgart, Arminia Bielefeld, TSV 1860 München, Rapid Wien… ERn daartussen stond gewoon vermeld FC Bosdam Beveren op het schild van de Centrumschool. En zeggen dat FC Bosdam won met 5-1 tegen de miniemen van Bayern!

 

De opgang van FC Bosdam was niet meer te stuiten en dat was een gevolg van de goede basis die door het onderwijzend team van de Centrumschool én de voetbalkennis van André Van Remortel werd gelegd. Directeur Marcel D’hooge was zelfs de clubvoorzitter en in het Katholiek Sportverbond Antwerpen werden competities en tornooien gewonnen. Ook nadat de kinderen de school hadden verlaten bleven ze bij FC Bosdam. Maar dat was toen.

 

Image
De ploeg van FC Bosdam uit de beginperiode toen ze op Cortewalle werden ontvangen na het behalen van de titel in het Katholiek Sportverbond. Rechts stichter-trainer van FC Bosdam André Van Remortel. Uiterst links Marcel D’hooge, voorzitter van FC Bosdam en ook directeur van de Centrumschool. Naast hem coach Van den Branden.

 

Nu staat FC Bosdam aan de drempel van een nieuw hoofdstuk. Iets waar mannen als Sammy De Munck naar hebben uitgekeken. Sammy  is een speler die destijds nog mee ging naar München. FC Bosdam, ja, dat is zijn hart. In vierde provinciale kunnen beginnen is voor hem een droom. Ook voor de spelers van het eerste elftal zal het een uitdaging zijn. Twee elftallen spelen ook in de liefhebberscompetitie 'Land van Beveren' en verder heeft Bosdam ook een veteranenelftal.

 

Precies omwille van de goede vriendschappelijke geest die FC Bosdam bleef typeren groeide het aantal leden bestendig aan. Ook nu nog en zo telt de club maar liefst een 170 spelende leden. FC Bosdam is een begrip geworden in de regio. Ze spelen met zes jeugdploegen: pupillen van -9 jaar, mini-miniemen -11 jaar, Miniemen -13 jaar, kadetten -15 jaar, scholieren -17 jaar en junioren -20 jaar. De miniemen speelde dit seizoen kampioen en moeten nu de halve finale spelen voor de ‘Beker van Antwerpen’.

 

Van concurrentie met KSK Beveren is geen sprake en FC Bosdam wil ook niet het ‘klein broertje’ zijn. Financieel komen ze goed rond. Iedereen betaalt zijn lidgeld en daarnaast zijn er bij de ouders van de spelers heel wat zelfstandigen en die zorgen voor sponsoring. Zelfs kinderen ‘van grote bedrijven’ voetballen bij FC Bosdam en dat is dus altijd handig om te sponsoren. Bovendien is alles wat rond de club gebeurt, zuiver vrijwilligerswerk. Werk, dat nu maar op volle toeren moet komen want het is nog maar een drietal weken geleden dat het licht op groen werd gezet om in de KBVB te beginnen.

 

De jeugdopleiding blijft een erg belangrijk punt bij FC Bosdam. "We hebben een jeugdplanning opgesteld waarbij er wordt gelet dat iemand goed wordt opgenomen in de club wat niet in gevaar mag worden gebracht door sportieve druk", aldus voorzitter Marijke De Graef, "Daarom ook dat de nadruk bij de allerkleinsten tot ongeveer 11 jaar, ligt spelplezier en bijleren. Van 11 - 12 jaar verschuift de nadruk pas naar prestatiegerichtheid. Elke speler moet evenveel kansen krijgen."

 

Voor de jeugd hanteert FC Bosdam een eigen jeugdopleidingsplan wat een leidraad is voor jeugdtrainers die zo per leeftijdsgroep vastgelegd doelstellingen hebben. Het is ook de bedoeling om de jeugdtrainers aan te moedigen tot bijscholing. De eigen jeugd blijft belangrijk en voor het eerste elftal wordt ook gerekend op spelers die al bij FC Bosdam vroeger actief waren en nu kunnen terug keren. Maar spelers aankopen dat zit er zeker niet in.
"We willen zorgen voor een eigen lokale verankering en spelers uit eigen gemeente een club bieden die oog heeft voor onze eigen jongeren. Wij willen steeds voorrang geven aan eigen jeugd.", aldus veelbetekenend de voorzitter.


FC Bosdam heeft de ambitie om door te groeien naar een stabiele club in hogere provinciale reeksen, maar niet ten kosten van verlies van eigenheid. "We willen ten allen tijde het sociale karakter van de club behouden. Iedereen is bij ons welkom. Omdat wij het ook belangrijk vinden dat iemand tenvolle zijn talenten kan ontwikkelen, zullen wij geenszins verhinderen dat een speler de overstap maakt naar een andere club om zich te verbeteren." Dát is de mening van Marijke De Graef.

 

Image
De huidige bestuursploeg met bovenaan voorzitter Marijke De Graef en tweede van links de trainer Bart Tielen.
 

 

FC Bosdam zal nu de stempel van 'liefhebbersvoetbal' van zich af laten vallen. Het kan nu wel best zijn dat de groei van kandidaten voor een plaatsje in het eerste elftal, zal groeien. Hopelijk is de ambitieuze club sterk genoeg gewapend om in de vierde Provinciale Oost-Vlaanderen zich opvallen te profileren als een 'goed voetballende ploeg'.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. FC Bosdam, de liefhebbersploeg die komend voetbalseizoen in de Belgische Voetbalbond 4de provinciale gaat spelen, zal nu toch op het nieuwe terrein kunnen spelen in de sportzone naast...

BEVEREN. FC Bosdam heeft de competitie in het Katholiek Sportverbond Antwerpen afgesloten en kan zich nun voorbereiden op de start in de Koninklijke Belgische Voetbalbond  4de provinciale...

Het nieuwe complex wordt hier op de voorgrond (graszone) gebouwd. In de verte het oefenveld in kunstgras voor FC Bosdam en rechts de brug die over de wielerpiste loopt.BEVEREN. Wanneer de...

BEVEREN. Het was een verrassend bericht dat ons vanuit FC Bosdam bereikte. Het meldde gewoon droog en kort: "Gisteren, 31 januari 2011, is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen Marijke De...

BEVEREN. Nadat de club zelf al eerder de nieuwe accommodaties inhuldigde, was het nu de beurt aan het gemeentebestuur om het sportcomplex officieel te openen. Jarenlang maakte voetbalclub FC Bosdam...