Waas wielermonument Gerarda Van Steenlandt overleden

NIEUWKERKEN. Dit weekend kwam het nieuws dat ex-wielrenster Gerarda Van Steenlandt in het ziekenhuis te Sint-Niklaas op 95-jarige leeftijd was overleden. Ze verbleef er al enige tijd en haar gezondheidstoestand ging steeds meer en meer achteruit. Eigenlijk is het allemaal nog vrij snel gegaan als men weet dat zij vorig seizoen nog op elke dameswedstrijd aanwezig was om de bloemen aan de overwinnaar te overhandigen. Wielrennen voor dames is voor haar altijd een passie geweest en met de glimlach sprak ze over haar tijd. We vergeten het nooit toen ze in 2002 in een gesprek dat we toen met haar hadden, vertelde: "Toen ik 75 jaar geleden met koersen begon?".

Gerarda Van Steenlandt werd geboren in Nieuwkerken op 30 oktober 1910. Ze woonde op 't Ster tot ze 1937 huwde. Gerarda was een bekend figuur want ze reed toen met een stootkar rond en verkocht ijskreem. In 1927 organiseerde de patron uit cafe De Ster, Jef Heuninckx een koers voor dames en Gerarda reed mee op een geleende fiets.


Door die koers kwamen er al heel wat supporters en na een geldomhaling werd het mogelijk om de jongedame een koersfiets te kopen. Dadelijk bleek dat ze heel wat kwaliteiten bezat. Ze won dan ook een 50-tal wedstrijden en tal van ereplaatsen. Op haar palmares staat de winst in het Kampioenschap van Vlaanderen, 2de in het Kampioenschap van Europa en ook nog eens 3de op het BK.


Ook over haar wedstrijden op de piste van Beveren kon zij veel verhalen vertellen. Ze won daar immers heel wat ploegkoersen en afvallingswedstrijden. In het Waasland won ze ook nog in Stekene. En zeggen dat zij al op 24-jarige leeftijd stopte met koersen. "Manneke, daar heb ik al spijt van gehad!", vertelde ze dikwijls.


Gerarda Van Steenlandt is tot op de laatste koers van 2005 present geweest in het Waasland. Dat was eind september in Kieldrecht toen de Nederlandse Andrea Bosman kwam winnen. Vandaar dat, ook al was ze er 95, bijzonder veel mensen haar kenden. En eerlijk gezegd, op de vouwenkoersen zullen ze haar missen, die grote grijze madam op haar stoeltje tijdens de koers en bij de winnares na afloop. Ze was eveneens een hevige supporter van haar dorpsgenoot Tom Steels. Gerarda Van Steenlandt wordt vrijdag 17 februari om 11u in de Parochiekerk van Nieuwkerken begraven.(fvdv)